Τι σημαίνει το μυστηριώδες τραγούδι του μεγαλύτερου θηλαστικού στη θάλασσα;

Το τραγούδι των μπλε φαλαινών έχει από καιρό ασκήσει γοητεία στους επιστήμονες, αλλά οι ερευνητές μαθαίνουν ακόμα πώς, πότε και γιατί τραγουδούν οι φάλαινες. Τώρα οι βιολόγοι έχουν συνδέσει την ώρα της ημέρας που οι μπλε φάλαινες τραγουδούν με τη στιγμή που ξεκινούν τη μακρά μετανάστευσή τους στα νότια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα υποβρύχιο μικρόφωνο, που ονομάζεται υδρόφωνο, και ηλεκτρονικές ετικέτες σε 15 μεμονωμένες φάλαινες για να ηχογραφήσουν τραγούδια από άτομα και τον πληθυσμό των φαλαινών ως σύνολο. Οι φάλαινες τραγουδούσαν τις μελωδίες τους το καλοκαίρι κυρίως τη νύχτα και περνούσαν μήνες μέχρι να φτάσουν σε ένα crescendo γύρω στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Καθώς οι φάλαινες ετοιμάστηκαν να κατευθυνθούν προς πιο ζεστό νερό, άρχισαν να τραγουδούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η μετάβαση του τραγουδιού από το βράδυ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν, αλλά τα δεδομένα από τις μεμονωμένες ετικέτες βοήθησαν τους επιστήμονες να συνειδητοποιήσουν ότι η αλλαγή ήταν ένα σαφές σημάδι συμπεριφοράς. Το καλοκαίρι, οι φάλαινες τρέφονται το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, ως προετοιμασία για τη μετανάστευσή τους όταν πλησιάζει ο χειμώνας. Όταν ξεκινά η μετανάστευση και το καθημερινό φαγητό έχει σταματήσει, οι φάλαινες αλλάζουν για να βγάλουν τις αρμονίες τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξεύρεση τρόπων προστασίας των φαλαινών από συγκρούσεις με πλοία. Εάν οι επιστήμονες ακούσουν αλλαγές στα προγράμματα τραγουδιών μέσω υδρόφωνων, μπορούν να προβλέψουν πότε θα αρχίσουν να μεταναστεύουν οι φάλαινες νότια. Στη συνέχεια, μπορούν να προειδοποιήσουν τους καπετάνιους του πλοίου πιο νότια για φάλαινες που κατευθύνονται με αυτόν τον τρόπο. Η συνέχιση της παρακολούθησης παραλλαγών στο τραγούδι φαλαινών μπορεί να αποκαλύψει άλλους τρόπους που συνδέονται τα τραγούδια με αλλαγές συμπεριφοράς ή περιβάλλοντος, βοηθώντας ενδεχομένως στην προστασία αυτών των απειλούμενων ζώων.

Έτσι, όταν αυτές οι μπλε φάλαινες ξεκινούν τη νότια μετανάστευσή τους, αλλάζουν την ώρα της ημέρας που τραγουδούν. Σημαντικές ερωτήσεις τώρα είναι αν το τραγούδι αποτελεί ένα σήμα για άλλες φάλαινες ότι το φαγητό είναι αραιό και είναι ώρα να φεύγουν και τι σηματοδοτεί τη μετανάστευσή τους προς τα βόρεια όταν έρθει η ώρα να επιστρέψουν;

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here