Μητσοτάκης για τη συνάντηση με Ερντογάν: Ελλάδα και Τουρκία είναι γείτονες, σημαντικός ο διάλογος


Το μήνυμα του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη σημασία του διαλόγου στα ελληνοτουρκικά.

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικεντρώθηκε το ελληνικό ενδιαφέρον αναφορικά με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν για 50 λεπτά πίσω από κλειστές πόρτες και χωρίς την παρουσία μεταφραστών, σε έναν απευθείας διάλογο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αρκετή ώρα μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός της χώρας έστειλε το δικό του μήνυμα μέσα από τη σελίδα του στο Twitter. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, παρά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία οι δυο γειτονικές χώρες έχουν και κοινά συμφέροντα, με τον διάλογο να έχει βαρύνουσα σημασία στις διμερείς σχέσεις.

«Συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σήμερα. Αν και παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δυο χωρών μας, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντας είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ποιοι ήταν στη συνάντηση, τι συζήτησαν και τι συμφώνησαν στα Ελληνοτουρκικά

Στη συζήτηση των δυο ηγετών, Αθήνας και Άγκυρας, δεν παραβρέθηκαν οι αντιπροσωπείες των χωρών ούτε και επίσημη μεταφραστές, παρά συγκεκριμένα πρόσωπα και από τις δυο πλευρές.

Συγκεκριμένα, από πλευράς Τουρκίας τον Ερντογάν συνόδευσε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, ενώ από πλευράς Ελλάδας τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσε η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη συνάντηση «έσπασε ο πάγος» μεταξύ των δυο ανδρών και πως η διάρκεια της συνομιλίας τους ήταν 50 λεπτά.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως σε συγκεκριμένα σημεία υπήρξε αμοιβαία κατανόηση και συμφωνίες πάνω σε κάποια ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι δυο πλευρές έδειξαν αμοιβαία κατανόηση ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί η ένταση του 2020 και το 2021, ενώ συμφωνήθηκε προώθηση θετικής ατζέντας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, πάνω στα 25 σημεία που έχουν συμφωνήσει οι κ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να προχωρήσει βήμα – βήμα η βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών παρά το γεγονός ότι αμφότερες αποδέχονται τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν σε μια σειρά από θέματα, με κορυφαίο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών.

Τέλος, πάνω στο «καυτό» θέμα του προσφυγικού ζητήματος, έγινε σαφές πως Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έγινε σαφές από την ελληνική πλευρά πως θα ήταν μια κίνηση καλής θέλησης το να πάρει πίσω η Τουρκία τους 1.450 πρόσφυγες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ