Σαπούνι: Γιατί δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε

Μας προστατεύει από ασθένειες και τραυματισμούς και βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, οπότε το να διατηρούμε το δέρμα μας σε καλή κατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας.

Ενώ το σαπούνι πωλείται σε μας ως απολεπιστικό -αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και απομακρύνει λιπαρότητα και βρωμιά- μπορεί επίσης να είναι ένα από τα πράγματα που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Τα συμβατικά σαπούνια μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας

Έχει τεκμηριωθεί με την πάροδο των ετών ότι τα συμβατικά σαπούνια, τα οποία παρασκευάζονται με ανάμιξη λίπους ή ελαίου με αλκάλια όπως η σίκαλη, μπορούν να καταστρέψουν το δέρμα αλλάζοντας το pH του, εξαλείφοντας υγιή βακτήρια και αφαιρώντας ζωτικά έλαια.

Το pH του δέρματός σας έχει μεγάλη σημασία

Το υγιές pH του δέρματος είναι περίπου 5,5, το οποίο είναι ελαφρώς όξινο, αλλά τα περισσότερα συμβατικά σαπούνια έχουν πολύ υψηλότερο pH.

«Όταν το pH του δέρματος είναι πολύ υψηλό, το σώμα σας παράγει υπερβολικό σμήγμα για να αντισταθεί και να αποκαταστήσει τα φυσικά επίπεδα pH του. Ωστόσο, το υπόλειμμα σαπουνιού διασφαλίζει τη διατήρηση του διαταραγμένου pH», όπως λέει ο ανεξάρτητος φαρμακοποιός David Pollack. «Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το δέρμα μπορεί να γίνει πολύ λιπαρό. Εάν αυτό δεν είναι αρκετά κακό, το υπόλειμμα σαπουνιού γαλακτωματοποιεί ή συνδέεται με τη λιπιδική μήτρα του δέρματος».

Το πότε, δηλαδή πόσος χρόνος χρειάζεται για να βλάψει το μανδύα οξέος του δέρματος (ένα προστατευτικό στρώμα λαδιών, λιπαρών οξέων και αμινοξέων) μπορεί να ποικίλει, αλλά τα σημάδια βλάβης περιλαμβάνουν αυξημένη ξηρότητα, κνησμό, ερεθισμό και φλεγμονή. Όλα αυτά μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την ακμή, το έκζεμα, τη δερματίτιδα και τη ροδόχρου ακμή.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here