Αναψυκτικά: Τα light αναψυκτικά είναι επιβλαβή για την υγεία

Ωστόσο, πολλές μελέτες έχουν βρει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας light αναψυκτικών και της ύπαρξης σοβαρών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, το λιπώδες ήπαρ, η άνοια, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.

Τι είναι τα αναψυκτικά τύπου light;

Πρόκειται για ανθρακούχα ποτά, τα οποία μιμούνται τη γεύση των παραδοσιακών αναψυκτικών, αλλά περιέχουν λιγότερη ή και καθόλου ζάχαρη.

Στα light αναψυκτικά χρησιμοποιούνται τεχνητά γλυκαντικά, όπως σακχαρίνη ή ασπαρτάμη, για να επιτευχθεί η ίδια γλυκιά γεύση.

Οι κατασκευαστές αναψυκτικών συχνά ισχυρίζονται ότι τα αναψυκτικά τύπου light είναι πιο υγιεινά από τα κανονικά και ότι είναι η ιδανική επιλογή για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Κατά συνέπεια, πολλοί άνθρωποι τα βλέπουν ως καλύτερη επιλογή.

Είναι τα light αναψυκτικά κακά για εσάς;

Ένα αυξανόμενο σύνολο στοιχείων δείχνει ότι η κατανάλωση τους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για ένα ευρύ φάσμα ιατρικών παθήσεων, ιδίως:

  • καρδιακές παθήσεις, όπως καρδιακή προσβολή και υψηλή αρτηριακή πίεση
  • μεταβολικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της παχυσαρκίας
  • εγκεφαλικές καταστάσεις, όπως άνοια και εγκεφαλικό επεισόδιο
  • ηπατικά προβλήματα, τα οποία περιλαμβάνουν μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο

Πολλές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί για τα άτομα, που καταναλώνουν αναψυκτικά, ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν ελεγχθεί πλήρως για άλλους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια προβλήματα υγείας, όπως το υπερβολικό βάρος ή η καθιστική ζωή.

Επομένως, ενδέχεται να μην εξηγούν το γεγονός ότι οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν μπορεί να έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας ανεξάρτητα από τις επιλογές των ποτών τους. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να πίνει light αναψυκτικό επειδή έχει υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και προσπαθεί να χάσει βάρος. Ή, τα άτομα που πίνουν τακτικά αναψυκτικά μπορεί να είναι πιο πιθανό να τρώνε συγκεκριμένους τύπους τροφίμων, τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here