Τι θα συμβεί εάν ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο: Άρθρο στο Bloomberg


«Ετοιμαστείτε για το χειρότερο εάν ο ιός είχε ανθρώπινη προέλευση» τιτλοφορείται άρθρο στο Bloomberg, σχετικά με το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να έχει προέλθει από εργαστήριο.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό έχει αναζωπυρωθεί μετά την εντολή Μπάιντεν στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να διερευνήσουν τις αναφορές πως ο ιός μπορεί να να διέφυγε από εργαστήριο στη Γουχάν. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, τονίζει το άρθρο, είναι σημαντική επειδή εάν διαπιστωνόταν κάτι τέτοιο, τότε η ιστορία του κορονοϊού θα αποκτούσε κάτι που της λείπει: Έναν «κακό», και, όπως σημειώνεται, «αυτό είναι πρόβλημα».

«Αν ο ιός που σκότωσε περίπου 600.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ και σχεδόν 4 εκατ. ανά τον κόσμο αποδειχθεί πως έχει διαφύγει από εργαστήριο στην Κίνα, ο άμορφος φόβος που αδρανοποίησε το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, έχοντας αποκτήσει επιτέλους στόχο, μπορεί να αποκρυσταλλωθεί σε οργή. Και η οργή, όταν διαμοιράζεται ευρέως, είναι δύσκολο να ελεγχθεί».

Όπως σημειώνει η αρθρογράφος, είναι σίγουρα σημαντικό να γίνει γνωστή η αλήθεια, «και ένας βαθμός θυμού μπορεί να είναι καλός για εμάς. Ένα από τα πολλά τραγικά χαρακτηριστικά της πανδημίας ήταν ο τρόπος με τον οποίο οι προσπάθειες για δημόσιο διάλογο…ήταν σε μεγάλο βαθμό χαμένες και δύσκαμπτες, τα αγριεμένα μουρμουρητά ενός λαού που έχει ακινητοποιηθεί από το άγχος».

Η αρθρογράφος σημειώνει πως στην αρχή υπήρξε όντως αναζήτηση για «κακούς»: Έφταιγε ο Τραμπ, τα κλεισίματα ήταν προσπάθεια των ελίτ να αποκτήσουν μεγαλύτερη δύναμη, το κύριο πρόβλημα ήταν η ανικανότητα της γραφειοκρατίας. «Μα αυτό ήταν κυρίως αποτέλεσμα το πόνου χωρίς επαρκείς πληροφορίες…μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε αυτή την κατηγορία και την προσποίηση πως οι επιστήμονες ήταν βέβαιοι ότι η Covid-19 δεν ήταν ανθρώπινης προέλευσης, και ότι αυτοί που υποστήριζαν το αντίθετο ήταν επικίνδυνοι απατεώνες. Αυτή η φαντασίωση εξερράγη από το αναλυτικό ρεπορτάζ του Νίκολας Γουέιντ σε άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Μάιο στο Bulletin of the Atomic Scientists. Το πειστικό επιχείρημα του Γουέιντ πως ο κορονοϊός διέφυγε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν- το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες στην τροποποίηση ιών έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν ευκολότερα από ζώα σε ανθρώπους- επανεκκίνησε μια συζήτηση που θα έπρεπε να κάνουμε από την αρχή. Η εντολή Μπάιντεν είναι συνέπεια αυτού».

Ωστόσο, συνεχίζει η αρθρογράφος, έρευνες έχουν δείξει πως τείνουμε να φοβόμαστε κινδύνους ανθρώπινης προέλευσης περισσότερο από ό,τι φυσικής, ακόμη και όταν οι φυσικοί είναι πιο πιθανοί ή σοβαροί. «Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν πως οι ανθρώπινης προέλευσης βλάβες μας κάνουν να θυμώνουμε πιο πολύ. Ο διαχωρισμός αυτός είναι λογικός. Είναι εύκολο να μισούμε, ας πούμε, μια τρομοκρατική οργάνωση σαν το ISIS. Δεν έχει λογική να μισείς έναν σεισμό».

Ο θυμός αυτός, ωστόσο δεν αφήνει πολλά περιθώρια: «Κάποιοι σκέφτονται καλύτερα όταν είναι οργισμένοι, οι περισσότεροι σκέφτονται χειρότερα. Επιπλέον υπάρχει ένα γνωστό εύρημα στην κοινωνική επιστήμη πως ο θυμός μας κάνει να είμαστε παράλογα αισιόδοξοι για τη δυνατότητά μας να λύσουμε ένα πρόβλημα».

Εάν επιβεβαιωνόταν κάτι τέτοιο, θα αποτελούσε μεγάλο πλεονέκτημα από άποψης προπαγάνδας στη γεωπολιτική αντιπαράθεση περί «hearts and minds», ωστόσο, όπως σημειώνει η αρθρογράφος, αυτό είναι πολύ πιθανό να μην ικανοποιούσε τον αμερικανικό τρόπο σκέψης, που επιζητά πιο «χειροπιαστά» πράγματα: Εισβολή εδώ, επιβολή κανόνων εκεί, φυλάκιση. «Η οργή επιδιώκει κάθαρση, συχνά στο πλαίσιο της ανάγκης να ‘κάνουμε κάτι’…η εμπειρία της 11ης Σεπτεμβρίου έδωσε κάθαρση επειδή το έθνος ήταν σε θέση να αντεπιτεθεί. Από την άλλη πλευρά, η ένταση του εθνικού φόβου και θυμού δημιούργησε μια ατμόσφαιρα όπου ήταν δύσκολο να επιδοθούμε σε σοβαρό δημόσιο διάλογο για τα οφέλη των εισβολών σε Αφγανιστάν και Ιράκ».

Ως προς την επιβολή κανόνων, εάν υπήρχαν στοιχεία περί ανθρώπινης προέλευσης, τότε μπορεί να ακολουθούσαν πολύ υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας περί βιοκινδύνου. Ωστόσο, «όπως σημειώνει ο Γουέιντ, συχνά το πρόβλημα έχει να κάνει λιγότερο με το τι απαιτούν οι κανόνες και περισσότερο με το τι βρίσκουν βολικό οι ερευνητές…οι κανόνες δεν ακολουθούνται οικουμενικά…ακόμα και αν ο ιός της Covid-19 δεν απέδρασε από ένα εργαστήριο με ανεπαρκή μέτρα, αργά ή γρήγορα κάποιος θα το κάνει» προσθέτει η αρθρογράφος.

Καταλήγοντας, σημειώνει πως η εντολή Μπάιντεν ήταν καλό πράγμα, μα η προθεσμία των 90 ημερών «μυρίζει πολιτικό θέατρο. Οι ΗΠΑ χρειάστηκαν δύο δεκαετίες για να βρουν τι πήγε στραβά στο Περλ Χάρμπορ. Είχαμε πρόβλημα στο να βρούμε τον Οσάμα μπιν Λάντεν σε ένα κτίριο όπου κατοικούσε για πέντε χρόνια. Το να ανακαλύψουμε την αλήθεια για την προέλευση της πανδημίας σε τρεις μήνες φαντάζει…απίθανο. Εάν ο ιός της Covid-19 αποδειχθεί πως απέδρασε από εργαστήριο της Γουχάν, ακόμα και κατά λάθος, θα υπάρξει έκρηξη οργής στον κόσμο. Η πίεση να ‘κάνουμε κάτι για αυτό’ – να βρεθεί ένας τρόπος τιμωρίας της Κίνας για την αμέλεια και τη συγκάλυψη- θα είναι έντονη. Οπότε ορίστε η μετριοπαθής πρότασή μου, εάν προκύψει μια τέτοια δυσάρεστη κατάσταση: Ό,τι και αν αποφασίσουμε να κάνουμε, ας πάρουμε τον χρόνο μας να σκεφτούμε, αντί να δράσουμε με θυμό χωρίς λογική».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ