Αποκατάσταση στον ορθό κοιλιακό: Επέμβαση στους κοιλιακούς

Ο ορθός “κοιλιακός μυς”, είναι ένας ζεύγος μυός που τρέχει κατακόρυφα σε κάθε πλευρά του πρόσθιου τοιχώματος της ανθρώπινης κοιλίας. Υπάρχουν δύο παράλληλοι μύες, που διαχωρίζονται από μια μεσοευθεία ζώνη συνδετικού ιστού που ονομάζεται λευκή γραμμή. Εκτείνεται από την ηβική συμφύση, την ηβική ακμή και την ηβική φυματίωση δια της παρθένου, έως τη διεργασία ξιφοειδούς και τις στεφανιαίες πλάκες των πλευρών V έως VII κατά ανώτατο όριο.

 

Οι κοιλιακοί μύες προσδίδουν δύναμη στον κορμό του αθλητή και η εκγύμνασή τους κρίνεται απαραίτητη. Ανατομικός ρόλος των έξι {6} κοιλιακών μυών είναι, μαζί με τις κατώτερες πλευρές, να προστατεύουν τα ζωτικά εσωτερικά όργανα της κοιλιάς. Ο τραυματισμός των κοιλιακών μυών θεωρείται ύπουλος για τους αθλητές, αφού, ανάλογα με τη σοβαρότητά του, μπορεί να κρατήσει έναν αθλητή εκτός αγωνιστικής δράσης από 3 εβδομάδες μέχρι και 3 μήνες για τις σοβαρότερες καταστάσεις. Μια διάταση ή ρήξη σε εκείνο το σημείο προκαλεί πόνο και ευαισθησία στην περιοχή και, συνήθως, επιδεινώνεται από οποιαδήποτε κίνηση.

Βασικότερο σύμπτωμα για το οποίο παραπονείται ο αθλητής είναι ο έντονος πόνος. Ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας της ρήξης του μυϊκού ιστού, οι τραυματισμοί των κοιλιακών διακρίνονται σε: α) πρώτου βαθμού (βλάβη λίγων μυϊκών ινών), β) δευτέρου βαθμού (πιο εκτεταμένη βλάβη μεγαλύτερου αριθμού μυϊκών ινών), και γ) τρίτου βαθμού (ολική ρήξη του μυός). Η αποκατάσταση αυτών των τραυματισμών περιλαμβάνει βασικά ξεκούραση και συντηρητική αντιμετώπιση και σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται αναίμακτη επέμβαση όπως είναι η λαπαροσκόπηση

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here