Ενεργός ακροατής: Πώς να είσαι ένας από αυτούς

Η ενεργή ακρόαση μπορεί να κάνει το άλλο άτομο να αισθάνεται πιο άνετα και να ενδιαφέρεται για αυτό στη συνομιλία. Η προσέγγιση αυτή προάγει την εμπειρία ασφάλειας για ένα άλλο άτομο. Μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό του Αμερικανικού Συμβουλίου Οικογενειακής Ιατρικής βρήκε ότι οι ασθενείς νιώθουν πιο υποστηριζόμενοι και υπό έλεγχο όταν οι γιατροί εφάρμοσαν ενεργητικές δεξιότητες ακρόασης.

Ενώ η ενεργή ακρόαση είναι ζωτικής σημασίας σε ένα περιβάλλον ασθενούς-γιατρού, είναι εξίσου σημαντικό σε άλλες σχέσεις, όπως ρομαντικές, επαγγελματικές, οικογενειακές ή φιλικές. Αυτές οι έξι “μικροδεξιότητες” της ενεργού ακρόασης δημιουργήθηκαν αρχικά από τον Allan Ivey, Ed.D., ως ένας τρόπος για να διδαχθούν τεχνικές παροχής συμβουλών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή ζωή. Σύμφωνα με τον Rosenberg, τα δύο πιο σημαντικά στοιχεία είναι τα ανοικτά ερωτήματα και τα στοχαστικά.

  • Φρόντισε το άλλο άτομο.  Αυτό το πρώτο βήμα τείνει να έρχεται πολύ φυσιολογικά στους ανθρώπους. Περιλαμβάνει την επαφή με τα μάτια, το κούνημα του κεφαλιού, την κλίση και γενικά την εμφάνιση ενδιαφέροντος για τη συζήτηση μέσω μη λεκτικών υποδείξεων.
  • Υποβάλετε ερωτήσεις χωρίς τέλος. Μια ανοιχτή ερώτηση είναι αυτή που δεν μπορεί να απαντηθεί με ναι ή όχι.
  • Συνοψίστε τα γεγονότα. Αφού τελειώσει η ομιλία του ομιλητή, επαναλάβετε τις λέξεις σε αυτούς. Είτε παραφράζετε αυτά που είπαν ή τα λέτε λέξη προς λέξη, αυτό δείχνει ότι απορροφήσατε αυτό που είχαν να πουν

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here