Κρούσματα σήμερα: Καθημερινή αγωνία για τους αριθμούς – Κριτήριο για να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια

Κρούσματα σήμερα: Οι ειδικοί παρακολουθούν καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα, ειδικότερα μετά το άνοιγμα της αγοράς, την ώρα που αναμένεται η κρίσιμη σύσκεψη για την επιστροφή των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου στις αίθουσες.

Η σχετικά καλή εικόνα που παρουσιάζει επιδημιολογικά η Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες προφανώς και αποτελεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό. Μια νέα έξαρση κρουσμάτων δεν θα μπορούσε παρά να φέρει επιστροφή σκληρών μέτρων, με την αγορά να έχει ανοίξει ως έναν βαθμό και άλλους κοινωνικούς και επιχειρηματικούς τομείς να περιμένουν τη δική τους σειρά για να πάρουν μια «ανάσα».

Οι αριθμοί παρακολουθούνται και εκτιμώνται καθημερινά από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι καταθέτουν τις εισηγήσεις τους και με βάση αυτές έρχονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης. Υπό αυτό το πρίσμα έγινε το πρώτο άνοιγμα στα σχολεία, για Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και Παιδικούς Σταθμούς, αλλά και η επιστροφή του λιανεμπορίου με τα γνωστά μέτρα και τους περιορισμούς που υπάρχουν.

Η παρακολούθηση αυτή είναι συνεχής, με αποτέλεσμα να υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για όσα ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ κάθε ημέρα. Ειδικότερα αυτή την εβδομάδα τα νούμερα είναι σημαντικά καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες την Παρασκευή (22.01) θα διεξαχθεί σύσκεψη όπου θα αποφασιστεί αν θα ανοίξουν και πάλι Γυμνάσια και Λύκεια.

Προοδευτικά, τις επόμενες εβδομάδες τα δεδομένα θα κρίνουν και την επιστροφή στην κανονικότητα και άλλων τομέων, όπως η εστίαση, ενώ από τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν και το πού θα κυμαίνονται θα εξαρτηθεί και το πότε θα επιτραπεί η περαιτέρω μετακίνηση των πολιτών, όπως για παράδειγμα η μετακίνηση από τη μια περιφερειακή ενότητα σε μια άλλη.

Τα δεδομένα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη

Στα 566 ανήλθαν τα νέα κρούσματα κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη (19/01), εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 149.462, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.786 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.5808 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Την ίδια στιγμή, 320 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 225 (70.3%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 1.037 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 30 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.518 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3254 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια κατανομή των κρουσμάτων

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Η ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων

Η διαχρονική εξέλιξη των συνολικών κρουσμάτων και συνολικού αριθμού των θανάτων ασθενών COVID-19 παρουσιάζεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Ο Ημερήσιος αριθμός και κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα.

Η γεωγραφική διασπορά των κρουσμάτων

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί: Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορoνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2.977.596 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 860.714 δείγματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here