Σκληρόδερμα: Ανακαλύφθηκε η σχέση φλεγμονής, μεταβολισμού και ουλών

Το σκληρόδερμα (Scleroderma), μια χρόνια και ανίατη προς το παρόν ασθένεια, όπου ο τραυματισμός των ιστών προκαλεί ζημιά στο δέρμα και δυνητικά ουλές στους πνεύμονες, παραμένει ελάχιστα κατανοητή. Ωστόσο, το καθοριστικό χαρακτηριστικό της συστηματικής σκλήρυνσης, η πιο σοβαρή μορφή σκληροδερμίας, είναι μη αναστρέψιμες και προοδευτικές ουλές που επηρεάζουν το δέρμα και τα εσωτερικά όργανα.

«Διαπιστώσαμε ότι η φλεγμονή των σκληροδερμικών αυξάνει δραματικά το CD38, ένα ένζυμο που συνήθως διαλύει ένα μεταβολικό θρεπτικό συστατικό, το NAD +. Όταν τα επίπεδα NAD + μειώνονται, ο τραυματισμός των ιστών γίνεται χρόνιος και εξελίσσεται σε σχηματισμό ουλών παρά σε υγιή επιδιόρθωση», λέει ο συγγραφέας της μελέτης John Varga, MD, επικεφαλής του τμήματος ρευματολογίας της Michigan Medicine.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι θεραπείες που εμπόδισαν τη μείωση του NAD + στα ποντίκια, είτε αυξάνοντας τα επίπεδα της θρεπτικής ουσίας γενετικά είτε φαρμακολογικά, εμπόδισαν τις ουλές στο δέρμα, τους πνεύμονες και το κοιλιακό τοίχωμα.

«Αυτή είναι μία από τις πρώτες μελέτες που βρήκαν μια σχέση μεταξύ CD38 και σκληροδερμίας, καθώς και τη σύνδεση μεταξύ φλεγμονής και μεταβολισμού με ουλές δέρματος και οργάνων», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Johann Gudjonsson, MD Ph.D., δερματολόγος της Michigan Medicine.

Η ενίσχυση του NAD + μέσω του προδρόμου ριβοσίδης νικοτιναμίδης, ενός ασφαλούς και ανέξοδου διατροφικού συμπληρώματος, απέτρεψε την εμφάνιση ουλών στο δέρμα και σε άλλα όργανα, παρέχοντας στους ερευνητές έναν παθογόνο ρόλο του CD38 στην ουλή των σκληροδερμάτων, που δεν είχε ανακαλυφθεί προηγουμένως.

«Αυτά τα αποτελέσματα ανοίγουν την πόρτα σε εντελώς νέες θεραπείες για ίνωση και σκληρόδερμα. Χρησιμοποιώντας ιατρική ακρίβειας, αυτές οι θεραπείες θα μπορούσαν να στοχεύουν επιλεκτικά στον αποκλεισμό του CD38 σε ασθενείς με σκληρόδερμα που έχουν αυξημένο CD38», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Bo Shi, Ph.D., βοηθός ερευνητής δερματολογίας στη Northwestern Medicine.

Τα ευρήματα της έρευνας δημιουργούν επίσης δυνατότητες για την αποκατάσταση των επιπέδων NAD + χρησιμοποιώντας προϋπάρχοντα φάρμακα ή καλά ανεκτά συμπληρώματα διατροφής. Και οι δύο αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι εντελώς καινοτόμες στρατηγικές για να σταματήσουν οι πιο εξουθενωτικές παρενέργειες της συγκεκριμένης ασθένειας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here