Κορωνοϊός Εμβόλιο: Καθυστερούν οι εμβολιασμοί στη Νότια Αφρική

Αλλά σε αντίθεση με ορισμένες άλλες χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά στον κόσμο, η Νότια Αφρική δεν έχει ξεκινήσει ακόμη το πρόγραμμα εμβολιασμού. Ο Πρόεδρος Cyril Ramaphosa λέει ότι η Νότια Αφρική έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα είκοσι εκατομμύρια δόσεις, που θα παραδοθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Αλλά δεν υπάρχει αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στον εμβολιασμό έως και σαράντα εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Νότια Αφρική αναζητά εμβόλια με τρεις τρόπους: μέσω του προγράμματος Covax που υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέσω διακανονισμών της Αφρικανικής Ένωσης και μέσω διμερών συμβάσεων με κατασκευαστές εμβολίων. Το Covax είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία στην οποία οι χώρες συγκεντρώνουν τους πόρους τους για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη εμβολίων με σκοπό να διασφαλίσουν ότι όλες οι χώρες λαμβάνουν δίκαιη προσφορά αποτελεσματικών εμβολίων. Η Νότια Αφρική αναμένει να λάβει δόσεις για περίπου το 10% του πληθυσμού μέσω του Covax και έχει πει ότι θα τις λάβει από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Η Αφρικανική Ένωση ίδρυσε την ομάδα εργασίας για την απόκτηση εμβολίων στην Αφρική πέρυσι για την παροχή δόσεων εμβολίου για την ήπειρο. Αλλά φαίνεται ότι τα εμβόλια δεν θα είναι διαθέσιμα για αρκετούς μήνες. Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι έχει διμερή συμφωνία με το Serum Institute of India, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο, για 1,5 εκατομμύρια δόσεις. Αναμένεται να λάβει την πρώτη παρτίδα ενός εκατομμυρίου δόσεων του εμβολίου Oxford-AstraZeneca αργότερα αυτόν τον μήνα και τις υπόλοιπες τον Φεβρουάριο. Η χώρα θέλει αρχικά τον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας. Αλλά με τον αριθμό των εργαζομένων που εκτιμάται σε 1,2 εκατομμύρια, η πρώτη παρτίδα δεν φαίνεται να είναι αρκετή.

Υπήρξε ανησυχία ότι πολλές φτωχότερες, λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες έχουν μείνει πίσω στον παγκόσμιο ανταγωνισμό για την εξασφάλιση εφοδιασμού εμβολίων. Ένα μέλος του ιατρικού προσωπικού του Τμήματος Υγείας της Νότιας Αφρικής εργάζεται σε έναν υπολογιστή σε μια μονάδα δοκιμών κινητής τηλεφωνίας στο Διεθνές Αεροδρόμιο O.R Tambo στην Ekurhuleni στις 30 Δεκεμβρίου 3030, όπου εξετάζονται επιβάτες που έχουν συμπτώματα COVID-19 κατά την άφιξη.

Ωστόσο, οι επικριτές προτείνουν ότι η Νότια Αφρική – ως η πλουσιότερη χώρα στην Αφρική – δεν πρέπει να βρίσκεται σε αυτήν τη θέση. “Η εκπληκτική πραγματικότητα είναι ότι [η Νότια Αφρική] δεν διαθέτει ούτε εξασφαλισμένη προμήθεια εμβολίων ούτε σχέδιο μαζικού εμβολιασμού στο άμεσο μέλλον που μπορεί να αντέξει σε έλεγχο”, λέει το Progressive Health Forum, μια ομάδα κορυφαίων ιατρικών εμπειρογνωμόνων στη χώρα. Η αντιπολιτευόμενη Δημοκρατική Συμμαχία κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει πλήρεις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεών της με προμηθευτές εμβολίων, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι “ρίχνει την μπάλα”. Ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση άρχισε να συνομιλεί μόνο με τους προμηθευτές εμβολίων στις αρχές Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here