«Καταστρέψατε τους S-400»: Μεγάλη αμερικανική άσκηση με στόχο S-400 στην Αφρική


Εικονικά πλήγματα εναντίον συστοιχιών ρωσικής προέλευσης συστημάτων αεράμυνας S-400 περιελάμβανε η άσκηση Africa Lion 2021 του αμερικανικού στρατού, που λαμβάνει χώρα σε χώρες της βόρειας και της δυτικής Αφρικής, σύμφωνα με δημοσίευμα του The Drive.

Όπως υπογραμμίζεται, η άσκηση λαμβάνει χώρα καθώς η ρωσική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί ενεργά εκδόσεις των S-400 για πώληση σε άλλες χώρες και εν μέσω εντεινόμενων προβληματισμών στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για την εξάπλωση προηγμένων συστημάτων αεράμυνας.

Επίσης, η ένταξη τέτοιων απειλών στα σενάρια της άσκησης λαμβάνεται υπόψιν και δεδομένων των αναφορών πέρυσι περί αποστολής συστημάτων S-400 και S-300 στη Λιβύη – αν και η US Africa Command είχε πει αργότερα πως δεν έλαβε χώρα τέτοια ανάπτυξη/ αποστολή.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι είναι ακόμα σε εξέλιξη η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για το θέμα της αγοράς ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, που είχε ως αποτέλεσμα την «εκπαραθύρωσή» της από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35, στο οποίο είχε στηρίξει το μέλλον της πολεμικής της αεροπορίας.

Όπως έγραψε το The Drive, μεταξύ των πρώτων που πρόσεξαν τις αναφορές σε εικονικά πλήγματα εναντίον S-400 σε υλικό που δημοσιοποιήθηκε ήταν ένας χρήστης του Twitter (@kmldial70). H άσκηση άρχισε στις 7 Ιουνίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 18 του μήνα.

Όσον αφορά στο σε ποιους μπορεί να ανήκουν οι S-400- στόχοι: Έχουν υπάρξει φημολογίες πως οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προμηθευτεί πυραύλους S-400 (στο παρελθόν είχαν πάρει S-300 PMU-2) ωστόσο δεν είναι γνωστό εάν αλγερινές δυνάμεις συμμετείχαν στην άσκηση.

Η African Lion είχε αρχίσει ως άσκηση μεταξύ αμερικανικών και μαροκινών δυνάμεων, μα έκτοτε έχει διευρυνθεί, και πλέον περιλαμβάνει δραστηριότητες σε Μαρόκο, Σενεγάλη και Τυνησία, ενώ υποστηρίζει και η Γκάνα, αλλά και άλλες χώρες της βόρειας και δυτικής Αφρικής.

Στο δημοσίευμά του The Drive αναφέρεται πως η Τυνησία συνορεύει με τη Λιβύη, και το 2020 είχαν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που φέρονταν να δείχνουν πυραύλους S-300 ή S-400. Αν και η AFRICOM είπε εν τέλει ότι δεν θεωρείται πως απεστάλησαν όντως τέτοιοι πύραυλοι στη Λιβύη, εκτιμούσε ότι η Ρωσία ενδιαφερόταν να κάνει κάτι τέτοιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ