Δέρμα σημάδια: Οι διαφορές μεταξύ πορφύρας και πετέχειας

Η πορφύρα είναι κόκκινα, ροζ ή μωβ έμπλαστρα ακριβώς κάτω από το δέρμα. Είναι μεγαλύτερα από 2 χιλιοστά (mm). Μπορούν επίσης να αναπτυχθούν κάτω από τις βλεννογόνους, όπως αυτές στο στόμα ή τη μύτη. Η πορφύρα σχηματίζεται όταν μικρά αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονται τριχοειδή ξεχύνονται και διαρρέουν, προκαλώντας την συγκέντρωση αίματος κάτω από το δέρμα. Είναι επίσης γνωστά ως σημεία αίματος ή αιμορραγίες του δέρματος. Αν και συνήθως είναι επίπεδες, μπορούν να αυξηθούν ελαφρώς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πορφύρα αναπτύσσεται σε ομάδες που μοιάζουν με εξάνθημα σε μία μόνο περιοχή του δέρματος, η οποία μπορεί να είναι μεγάλη. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η προσβεβλημένη περιοχή, τόσο πιο σοβαρή είναι η υποκείμενη αιμορραγία.

Οι πετέχειες είναι κόκκινα, ροζ ή μωβ τμήματα ακριβώς κάτω από το δέρμα. Είναι μικρότερες από 2 mm και συνήθως επίπεδες. Γενικά, οι πετέχειες είναι μικρότερες εκδοχές της πορφύρας, και, επίσης, μερικές φορές ονομάζονται αιματολογικές κηλίδες. Σχηματίζονται όταν οι τριχοειδείς σπάνε και διαρρέουν αίμα που πλημμυρίζει κάτω από το δέρμα. Όπως η πορφύρα, τα πετέχεια αλλάζουν χρώμα καθώς ο οργανισμός διασπάται και απορροφά το συγκεντρωμένο αίμα. Οι μεταβάσεις χρωμάτων από το κόκκινο-πορφυρό στο καφέ, το πορτοκαλί, το μπλε ή το πράσινο και αυτές οι κηλίδες δεν σβήνουν ούτε αλλάζουν χρώμα υπό πίεση. Η πετέχεια μπορεί να αναπτυχθεί σε μικρά σχήματα ή κυλίδες, που μοιάζουν με εξάνθημα. Αυτό μπορεί να απλωθεί σε μεγαλύτερη περιοχή του δέρματος ή να περιοριστεί σε μία μόνο περιοχή.

Η πιο προφανής διαφορά αφορά το μέγεθος: οι πετέχειες είναι μικρότερα από 2 mm, ενώ η πορφύρα είναι μεγαλύτερη. Η πορφύρα μπορεί να είναι πετέχειες που έχουν απλωθεί και ενωθούν, σχηματίζοντας μεγαλύτερες περιοχές αποχρωματισμού.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here