ΣτΕ: Νέα απόφαση για τη συνέχιση των έργων στο Ελληνικό


Νέα απόφαση που εγκρίνει τη συνέχιση των έργων στην περιοχή του Μητροπολιτικού πάρκου του  Ελληνικού που έχει σχεδιάσει η Lamda εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ειδικότερα, μετά την απόφαση της Ολομέλειας, σειρά πήρε το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο με τρεις αποφάσεις του (893-895/2021) απέρριψε αντίστοιχες αιτήσεις 20 περίπου κατοίκων του Ελληνικού και των πέριξ Δήμων.

Οι κάτοικοι ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι εξής τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις (κ.υ.α.):

  • Η από 28.8.2019 για την έγκριση χωρικής οργάνωσης της ζώνης ανάπτυξης «Γειτονιά Τουρισμού-Αναψυχής και Επιχειρηματικού Πάρκου» του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Άγιος Κοσμάς και των περιβαλλοντικών όρων τους,
  • Η από 3.7.2021 για την έγκριση γενικής οργάνωσης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Άγιος Κοσμάς, κ.λπ. και
  • Η από 3.9.2019 για την έγκριση χωρικής οργάνωσης ανάπτυξης των ζωνών «Γειτονιά Μαρίνας» και «Γειτονιά Ενυδρείου» Αγ. Κοσμά.

Οι κάτοικοι ισχυρίστηκαν ότι οι προσβαλλόμενες ΚΥΑ θα οδηγήσουν στην εντατική ανοικοδόμηση μεγάλης αστικής έκτασης, αποστερώντας έτσι από τους κατοίκους τη δυνατότητα απόλαυσής της ως κοινόχρηστου χώρου, ενώ παράλληλα επιδεινώνεται το φυσικό περιβάλλον της περιοχής σε μεγάλο βαθμό στον παράκτιο και αστικό τοπίο, το οποίο περιέχει εξαιρετικής σημασίας πολιτιστικά στοιχεία.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς των κατοίκων του Ελληνικού κ.λπ., ως απαράδεκτους. Αντίθετα, από το ΣτΕ έγιναν δεκτές οι παρεμβάσεις υπέρ των τριών κ.υ.α. των εταιρειών κ.λπ., Lamda Development, Ελληνικό Α.Ε., Hellinikon Global και ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ