Κορονοϊός – Γαλλία: Ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας – Τέλος στην υποχρεωτική μάσκα σε εξωτερικούς χώρους

Κορονοϊός: Τέλος στην υποχρέωση χρήσης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας: η Γαλλία θα ξαναβρεί μια σχεδόν φυσιολογική ζωή χάρη στην ταχύτερη βελτίωση, απ’ ό,τι προβλεπόταν, της υγειονομικής κατάστασης.

Από τις 20 Ιουνίου, στις 06.00 το πρωί τοπική ώρα, οι Γάλλοι θα μπορούν, επομένως, να βγαίνουν χωρίς περιορισμούς για πρώτη φορά από την εφαρμογή, πριν από οκτώ μήνες, των πρώτων απαγορεύσεων κυκλοφορίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Η απελευθέρωση αυτή λαμβάνει χώρα πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία της 30ης Ιουνίου, διότι «η κατάσταση βελτιώνεται ταχύτερα απ’ όσο ελπίζαμε», ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Η Γαλλία ακολουθεί το παράδειγμα διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, όπως το Βέλγιο, την ώρα που άλλες, μεταξύ αυτών η Γερμανία και η Ισπανία, προσανατολίζονται προς μια σταδιακή άρση της χρήσης της μάσκας.

«Είναι φυσιολογικό το ότι προσαρμόζουμε τα μέτρα μας», εξήγησε ο Καστέξ, επισημαίνοντας πως η γενική υποχρέωση χρήσης της μάσκας θα αρθεί στους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα παραμείνει σε ισχύ στους κλειστούς χώρους (εμπορικά καταστήματα, γραφεία, συγκοινωνίες…).

Στους εξωτερικούς χώρους θα πρέπει εντούτοις να φορούν οι πολίτες τη μάσκα «όταν συναθροίζονται και όταν βρίσκονται σε χώρο με συνωστισμό, σε μια ουρά αναμονής, σε μια αγορά ή στις κερκίδες ενός σταδίου», σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό.

«Συνεχίστε, συνεχίστε» να εμβολιάζεστε

Ο Ζαν Καστέξ έκανε τις ανακοινώσεις αυτές τέσσερις ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές, που αναμένονται δύσκολες για την προεδρική πλειοψηφία του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της ορθότητας της στρατηγικής εξόδου από την κρίση, που είχε ανακοινωθεί στα τέλη Απριλίου και που «ορισμένοι έβρισκαν πολύ σύντομη και όχι αρκετά συνετή».

Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις μολύνσεις που μειώθηκαν στα 3.200 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο τις τελευταίες επτά ημέρες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020 και για το ότι λιγότεροι από 2.000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Αυτή η ξεκάθαρη βελτίωση εξηγείται, σύμφωνα με τον ίδιο, από «την κινητοποίηση των Γάλλων», όπως επίσης από την «επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας» με περισσότερους από 30 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν λάβει μια πρώτη δόση.

Πρέπει «να συνεχίσουμε, να συνεχίσουμε, να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε», προέτρεψε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης, ορίζοντας τρεις στόχους για τα τέλη Αυγούστου: 40 εκατομμύρια Γάλλοι να έχουν εμβολιαστεί με μια πρώτη δόση, 35 εκατομμύρια να έχουν πλήρως εμβολιαστεί και το 85% των άνω των 50 ετών και των ενηλίκων με υποκείμενα νοσήματα να έχει λάβει μια πρώτη δόση.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ