Χαμηλοί υδατάνθρακες: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή με υψηλά λιπαρά

Τα τελευταία χρόνια, αυτός ο τύπος διατροφής έχει γίνει πολύ δημοφιλής στους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (LCHF) περιλαμβάνει τη χρήση κετονών από λίπος για ενέργεια αντί για γλυκόζη, η οποία προέρχεται απευθείας από υδατάνθρακες. Όταν ένα άτομο μειώνει ή περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των υδατανθράκων που καταναλώνει σε μια μέρα, αναγκάζει το σώμα να χρησιμοποιεί αποθήκες λίπους ως καύσιμο, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Ωστόσο, η επιστήμη δε συμφωνεί πάντα για την ασφάλεια των διαιτών LCHF. Παρόλο που κάποια έρευνα υποστηρίζει τη χρήση της για να βοηθήσει μια ποικιλία καταστάσεων υγείας, άλλες μελέτες αναφέρουν ότι η δίαιτα LCHF μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Είναι καλή η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων και υψηλών λιπαρών;

Μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά τείνει να κάνει ένα άτομο να αισθάνεται κορεσμό γρηγορότερα από ό, τι εάν θα κατανάλωνε μόνο υδατάνθρακες, ιδιαίτερα απλούς υδατάνθρακες, όπως ζάχαρη.

Εκτός από την απώλεια βάρους, ορισμένα στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση δίαιτας LCHF για να βοηθήσει ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Μια δίαιτα LCHF μπορεί να έχει θετική επίδραση στις ακόλουθες καταστάσεις:

Διαβήτης τύπου 2

Ορισμένοι καρκίνοι

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Αλτσχάϊμερ

Καρδιακές ασθένειες

Ωστόσο, οι επιστήμονες πρέπει να πραγματοποιήσουν περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουν τη μακροπρόθεσμη επίδραση της δίαιτας LCHF στη συνολική υγεία. Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της δίαιτας LCHF. Μια μελέτη δείχνει ότι οι δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο θάνατο από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πώς να αρχίσω;

Για μερικούς ανθρώπους που θέλουν να χάσουν βάρος, απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η άσκηση και μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζονται για να βελτιώσουν τη συνολική υγεία και ευεξία τους.

Ωστόσο, για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια δίαιτα LCHF, είναι σημαντικό να την εφαρμόσουν με έναν υγιεινό, καλά προγραμματισμένο τρόπο. Είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν ξεκινήσετε μια δίαιτα LCHF, ειδικά για άτομα με προβλήματα υγείας.

Μπορεί να είναι καλή ιδέα μια πιο χαλαρή μορφή LCHF, κόβοντας δηλαδή πρώτα τους εξευγενισμένους και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί και τη μεταποιημένη ζάχαρη και εστιάζοντας σε υδατάνθρακες με βάση τα ολόκληρα τρόφιμα, όπως φρούτα, φασόλια, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτό μπορεί να είναι μια καλή αρχή για την επίτευξη απώλειας βάρους και των στόχων καλής υγείας χωρίς να χρειάζεται να μειώσετε δραστικά τον αριθμό των υδατανθράκων που καταναλώνεται.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here