Έτσι απέδρασε ο υπόδικος τραπεζίτης Όσβαλντ – Η Siemens, τα εξοπλιστικά και οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ.

Ποιος είναι ο άνθρωπος που κατηγορείται για μίζες στα εξοπλιστικά και στα μαύρα ταμεία της Siemens – Ανθρωποκυνηγητό για να μην περάσει τα σύνορα – «Έκπληξη» δηλώνει ο δικηγόρος του

Δραπέτευσε, αφού έσπασε το βραχιολάκι ηλεκτρονικής επιτήρησης το μεσημέρι της Τρίτης (20/11), ενώ νωρίτερα το πρωί είχε παραστεί στη δίκη που είναι κατηγορούμενος στο Εφετείο, ο Ελβετός τραπεζίτης, Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, που δικάζεται για υπόθεσες διαφθοράς στην Ελλάδα.

Ο Όσβαλντ θεωρείται  άνθρωπος-κλειδί για τα σκάνδαλα των εξοπλισμών και της Siemens, ενώ είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2015 στο Άμπου Ντάμπι με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει ο εισαγγελέας εκδόσεων Γιάννης Αγγελής.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε χαρακτηριστικά πως «διαπιστώθηκε παραβίαση των όρων του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση («βραχιολάκι») από τον υπόδικο για οικονομικά εγκλήματα, Γάλλο πολίτη, J.-Cl. Oswald.

Ο επιτηρούμενος με σχετικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών ήδη από τον Νοέμβριο του 2016, επέστρεψε στο σπίτι του στις 12:50 μ.μ. συνοδευόμενος από την ΕΛ.ΑΣ., μετά την παρουσία του σε δικαστήριο. Λίγο αργότερα, στις 13:56, κατέστρεψε τον ιμάντα της συσκευής γεωεντοπισμού που φορούσε. Κατά την αναφορά της αναδόχου εταιρείας του συστήματος, η πράξη έγινε άμεσα αντιληπτή και ενημερώθηκε η Ελληνική Αστυνομία. Η αναζήτηση του επιτηρούμενου από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές βρίσκεται σε εξέλιξη».

Τέλος σημειώνεται ότι ο συνήγορος του Οσβαλντ,  Χρ. Καπαρουνάκης εξέφρασε την έκπληξή του για την πράξη του, «ιδίως ενόψει της αναμονής έκδοσης απόφασης για την υπόθεση των υποβρυχίων η οποία αναμένεται να έχει θετική έκβαση για αυτόν».

Πλέον οι ελληνικές Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό και ελέγχουν κάθε έξοδο στη χώρα προκειμένου να μην καταφέρει ο υπόδικος τραπεζίτης να περάσει τα σύνορα και να διαφύγει στο εξωτερικό. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ συνελήφθη τον Απρίλιο του 2015 στο Άμπου Ντάμπι μετά από ένταλμα των ελληνικών αρχών. Σύμφωνα με τα στοιχεία των δικαστικών αρχών, ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, καθώς και ο συνεργάτης του Φάνης Λυγινός, βοήθησαν στη μεταφορά και απόκρυψη των παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν για δωροδοκίες Ελλήνων αξιωματούχων, τόσο στην υπόθεση της Siemens, όσο και σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Άμυνας.

 Από το Μάρτιο του 2015, ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ έχει κριθεί προφυλακιστέος, μετά την απολογία του στους ανακριτές διαφθοράς Νίκο Τσιρώνη και Βασιλική Μπράτη.

Είναι κατηγορούμενος για ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος που φέρεται να προέρχεται από μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ στις απολογίες του δεν είπε… κουβέντα, ακολουθώντας την τακτική του «δεν γνωρίζω», σχετικά με το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος που διακινήθηκε ως μίζες για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια των απολογιών του ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ είχε δεσμευτεί να προσκομίσει, κατάλογο με πελάτες ελβετικών τραπεζών που εμπλέκονται στο ξέπλυμα χρήματος, αλλά και στοιχεία λογαριασμών οι οποίοι είχαν «υποδεχθεί» μαύρο χρήμα από τα εξοπλιστικά.

Ο Ελβετός τραπεζίτης που συνεργάστηκε στο παρελθόν με τις Τράπεζες Dresdner και BNP Paribas, φέρεται να υποστήριξε επίσης ότι ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν για την προέλευση των χρημάτων που κατέθεταν στις τράπεζες οι πελάτες του, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι δεν ήξερε τίποτα για μίζες ή γενικότερα για την προέλευση των χρημάτων.

Αυτό το διάστημα ο Ζ.Κ. Όσβαλντ δικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη για την υπόθεση των υποβρυχίων.

 

 

 


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here