Η προοδευτική διακυβέρνηση και πάλι στο τραπέζι – O Τσίπρας πετάει το γάντι στη Γεννηματά


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε, χθες, για πολλοστή φορά τη πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση του βρίσκεται μόλις στα μέσα του βίου της. Ωστόσο, αυτή η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ουδόλως απέτρεψε τον Αλέξη Τσίπρα να αναφερθεί ξανά στη δυνατότητα σχηματισμού μίας «προοδευτικής κυβέρνησης», πετώντας με αυτό τον τρόπο το γάντι στη Φώφη Γεννηματά, που με τη σειρά της το σήκωσε, καθώς το θέμα ετέθη και από την ίδια.

Τις τελευταίες εβδομάδες που το νέο εργασιακό νομοσχέδιο -που από χθες είναι νόμος του κράτους- κυριαρχούσε στη δημόσια συζήτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι το πρώτο πράγμα που θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση του κόμματος του, θα είναι να το «ξηλώσει».

Όμως, χθες, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ξεκάθαρα πως αυτή η αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις που υπόσχεται, θα πρέπει να γίνει από μία «προοδευτική κυβέρνηση» που θα προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές, οι οποίες και θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες, που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επαναφέρει στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου το σενάριο μίας κυβέρνησης συμμαχίας ανάμεσα στις δυνάμεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Είχε προηγηθεί η συνέντευξη του στο «Meeting Point» του Newsbomb.gr και στην Όλγα Τρέμη, γεγονός που αποδεικνύει ότι η σκέψη αυτή δεν έχει φύγει καθόλου από το μυαλό του.

Αντίθετα, φαίνεται να ωριμάζει όσο ο καιρός περνάει και όσο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο δεν υποχωρούν. Είναι σαφές ότι στη σκέψη του, το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί τον βασικό συμπρωταγωνιστή αυτού του σχήματος που οραματίζεται για την επόμενη ημέρα στη χώρα. Άλλωστε, οι στενοί του συνεργάτες σημειώνουν ότι τα αντίστοιχα πειράματα της Ιβηρικής χερσονήσου, όπου σε Πορτογαλία και Ισπανία βρίσκονται στην εξουσία οι Σοσιαλιστές σε συμμαχία με την Αριστερά, είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διακριτικά στραμμένο το βλέμμα του στην επόμενη ημέρα στο ΚΙΝΑΛ, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται σε άτυπη προεκλογική περίοδο διαρκείας. Έτσι εξηγείται και το ότι η Κουμουνδούρου αποφεύγει να θέσει ανοιχτά και επίμονα το θέμα προς τη Φώφη Γεννηματά, σεβόμενη τις εσωκομματικές διαδικασίες.

Σε κάθε, πάντως, περίπτωση, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνουν να εννοηθεί ότι όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και οι εκλογές βρεθούν προ των πυλών, εκείνοι θα προσπαθήσουν να σχηματίσει κυβέρνηση έτσι ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε δεύτερες κάλπες, αλλά και για να φύγει από την εξουσία η «επάρατος» δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Φώφη σηκώνει το γάντι

Το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» δεν αφήνει σε καμία περίπτωση ασυγκίνητο το Κίνημα Αλλαγής και τη Φώφη Γεννηματά. Άλλωστε, στο περιβάλλον της επικρατεί η άποψη πως ένα Σοσιαλιστικό κόμμα που δεν προσφέρει κυβερνητικές λύσεις, δεν έχει λόγο ύπαρξης.

Έτσι και χθες, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε και εκείνη με τη σειρά της ότι ο νόμος Χατζηδάκη θα καταργηθεί από μία προοδευτική κυβέρνηση, η οποία όμως θα προκύψει μετά την αλλαγή των σημερινών συσχετισμών δύναμης. Η πάγια αυτή άποψη της, έχει ερμηνευτεί από αρκετούς ως μία ευγενική άρνηση στις προσκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα. Όπως, όμως, σημειώνουν πρόσωπα από τον στενό της περίγυρο, δεν είναι ακριβής αυτή η ερμηνεία.

Υποστηρίζουν ότι η παράταξη τους, μετά τα συντριπτικά χτυπήματα που δέχθηκε τη περίοδο 2012-2015, επιστρέφει πλέον σταδιακά σε ρόλο πρωταγωνιστή. Αρχικά, στις εκλογές του 2019, διπλασίασε τις δυνάμεις της και πλέον προσπαθεί να μεγαλώσει κι άλλο. Συμπληρώνουν, μάλιστα, πως γελιούνται όσοι νομίζουν ότι προσπαθεί να «επαναπατρίσει» μόνο τους ψηφοφόρους που έφυγαν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, λένε, έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και με πολίτες που εμπιστεύτηκαν το μεταρρυθμιστικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι, όμως, απογοητευμένοι από τη παλαιοδεξιά του συμπεριφορά.

Με απλά λόγια, υποστηρίζουν ότι το κόμμα τους έχει όλα τα φόντα να μεγαλώσει και να αποκτήσει εκείνο το εκτόπισμα που απαιτείται προκειμένου να συμμετέχει σε μία συμμαχική κυβέρνηση και να μπορεί να επιβάλλει τις πολιτικές του και όχι απλά να είναι ένα κόμμα-δορυφόρος είτε της ΝΔ, είτε του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το οραματίζονται ορισμένοι μέσα και έξω από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι στη παρούσα φάση η Φώφη Γεννηματά δεν διστάζει να σηκώσει το «γάντι» που της πετάει εμμέσως ο Αλέξης Τσίπρας. Με αυτό το σχέδιο αναμένεται να ζητήσει από τους ψηφοφόρους της παράταξης την ανανέωση της εμπιστοσύνης τους προς το πρόσωπο της. Για να ολοκληρώσει το πλάνο που είχε στο μυαλό της, όταν και παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ με το ένα πόδι εκτός Βουλής και με στόχο να το επαναφέρει τροχιά πρωταγωνιστή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ