Εμβόλιο ανοσία αγέλη: Τα ευάλωτα μη εμβολιασμένα άτομα θα παραμείνουν σε κίνδυνο

Εμβόλιο ανοσία αγέλη: Το κυβερνητικό πρόγραμμα εμβολιασμού μπορεί να μην είναι αρκετό για να επιτύχει την ασυλία της αγέλης – ακόμη και αν όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο εμβολιάζονται – σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας. Οι ερευνητές μοντελοποίησαν την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων ανοσοποίησης σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας τα εμβόλια Oxford και Pfizer, λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά μεταδοτική νέα παραλλαγή COVID-19.

Διαπίστωσαν ότι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί η ασυλία των κοπαδιών για το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν ο εμβολιασμός σχεδόν όλων – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών – με το πιο αποτελεσματικό εμβόλιο Pfizer . Λένε ότι τα δεδομένα για το πρόσφατα αδειοδοτημένο εμβόλιο Moderna θα ήταν παρόμοια με τα αποτελέσματα του Pfizer.

Και η μελέτη συνιστά ότι όλοι οι επαγγελματίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας θα πρέπει να λαμβάνουν το 95% αποτελεσματικά εμβόλια Pfizer / Moderna για να αποτρέψουν την ασυμπτωματική εξάπλωση σε ασθενείς και ευάλωτα άτομα. Λόγω της ταχείας απόκρισης αυτής της έρευνας, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Ο ειδικός της COVID-19, καθηγητής Paul Hunter, από την Ιατρική Σχολή Norwich της UEA, δήλωσε: «Ο εμβολιασμός έχει τεράστιο όφελος για εσάς προσωπικά. Μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και μειώνει τον κίνδυνο συμπτωματικής νόσου κατά περίπου 70% για την Οξφόρδη εμβόλιο, ή 95 τοις εκατό για τα εμβόλια Pfizer και Moderna.

«Αλλά θέλαμε να μάθουμε αν η« ασυλία κοπαδιών »είναι ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα οποιουδήποτε προγράμματος ανοσοποίησης με τα κύρια εμβόλια που έχουν λάβει άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι η ανοσοποίηση, παρόλο που μπορεί να μειώσει την ασθένεια, μπορεί να μην αποτρέψει όλες τις λοιμώξεις. “Και το πιο σημαντικό, μπορούν αυτά τα εμβόλια να επιτύχουν ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας στον πληθυσμό για να μειώσουν τον αριθμό αναπαραγωγής R σε χαμηλότερο από αυτό, ελλείψει μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων;”

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα μετάδοσης COVID-19 και αποτελεσματικότητας εμβολίου για να προβλέψει πόσο καλά θα λειτουργήσουν τα εμβόλια Oxford και Pfizer για να μειώσουν τον αριθμό R και να επιτύχουν την ασυλία της αγέλης. Αρχικά διαπίστωσαν ότι το 69% του πληθυσμού θα χρειαστεί να εμβολιαστεί με το εμβόλιο Pfizer, ή το 93% του πληθυσμού με το εμβόλιο της Οξφόρδης, για να φέρει τον αριθμό R κάτω από ένα.

Ωστόσο, όταν έλαβαν υπόψη τη νέα πιο μεταδοτική παραλλαγή COVID-19, διαπίστωσαν ότι ο εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού με το εμβόλιο της Οξφόρδης θα μείωνε μόνο την τιμή R σε 1,325. Εν τω μεταξύ, το εμβόλιο Pfizer θα απαιτούσε το 82% του πληθυσμού να εμβολιαστεί για τον έλεγχο της εξάπλωσης της νέας παραλλαγής. Ο Modeller Prof Alastair Grant, από τη Σχολή Επιστημών Περιβάλλοντος της UEA, δήλωσε: “Το εμβόλιο της Οξφόρδης μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών ασθενειών από ό, τι μειώνει τη συμπτωματική ασθένεια, η οποία εξακολουθεί να είναι συχνή σε εκείνους που είχαν αυτό το εμβόλιο.

«Η αποτελεσματικότητά του έναντι της εμφάνισης ασυμπτωματικών λοιμώξεων είναι χαμηλότερη, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά της έναντι όλων των λοιμώξεων από 70,4% σε 52,5% για τα συγκεντρωτικά δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι η συνολική προστασία της έναντι μόλυνσης είναι μερική μόνο – περίπου 50%. “Αν και τα ασυμπτωματικά περιστατικά είναι λιγότερο μολυσματικά, συμπεριλαμβανομένου αυτού στους υπολογισμούς μας εξακολουθούν να αυξάνουν τις τιμές R κατά 20% ή περισσότερο, από 1,33 σε 1,6 για τη νέα παραλλαγή με εμβολιασμό 100%. “Αυτός ο συνδυασμός σχετικά χαμηλής επικεφαλής αποτελεσματικότητας και περιορισμένης επίδρασης σε ασυμπτωματικές λοιμώξεις σημαίνει ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην ασυλία των κοπαδιών, ακόμα κι αν ολόκληρος ο πληθυσμός είναι ανοσοποιημένος.

“Ο εμβολιασμός του 82% του πληθυσμού με το εμβόλιο Pfizer θα ελέγξει την εξάπλωση του ιού – αλλά δεν διαθέτει άδεια χρήσης για άτομα κάτω των 16 ετών, τα οποία αποτελούν το 19% του πληθυσμού. “Επίσης, ορισμένοι άνθρωποι θα αρνηθούν το εμβόλιο, οπότε η επίτευξη ποσοστού εμβολιασμού 82% θα είναι πιθανώς αδύνατη. Ελλείψει εμβολιασμού, η” ασυλία των κοπαδιών “θα συνέβαινε μόνο όταν το 89% του πληθυσμού είχε τον ιό.” Ο καθηγητής Grant πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι ένα σημαντικό μέρος αυτών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν φυσική λοίμωξη μπορεί να μολυνθεί και να μεταδώσει τον ιό σε άλλους. «Είναι πολύ ανησυχητικό ότι τα εμβολιασμένα αλλά ασυμπτωματικά μολυσμένα άτομα θα μπορούσαν να μεταδώσουν το COVID-19 σε εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί, και ιδιαίτερα σε αυτούς που ενδέχεται να είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

“Για αυτόν τον λόγο, προτείνουμε στους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής μέριμνας, καθώς και σε άλλους που έχουν πολλές επαφές με τους ευάλωτους στη μόλυνση, να λαμβάνουν ένα από τα εμβόλια mRNA κατά προτίμηση. “Το εμβόλιο της Οξφόρδης αναμφίβολα θα είναι μια σημαντική παρέμβαση ελέγχου, αλλά αν οι αλλαγές στο δοσολογικό σχήμα δεν μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητά του, είναι απίθανο να ελεγχθεί πλήρως ο ιός ή να μεταφερθεί ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου στην ασυλία. Ο καθηγητής Hunter πρόσθεσε: “Εάν δεν μπορούμε να επιτύχουμε την ασυλία των κοπαδιών, τα ευάλωτα μη εμβολιασμένα άτομα θα παραμείνουν σε κίνδυνο. Πρέπει να σκεφτούμε πώς να προστατεύσουμε καλύτερα αυτά τα άτομα όταν οι κοινωνικοί περιορισμοί χαλαρώσουν τελικά ως αποτέλεσμα ενός επιτυχημένου προγράμματος διάθεσης εμβολίων.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here