Υπ. Παιδείας Ιταλία: Προτείνεται ως υποχρεωτικό το μάθημα της κλιματικής αλλαγής στα σχολεία


Υπουργείο Παιδείας Ιταλία: Η κυβέρνηση της Ιταλίας πήρε μια τολμηρή και προοδευτική απόφαση, δίνοντας εντολή σε όλα τα σχολεία της Ιταλίας να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους την εκπαίδευση για την κλιματική αλλαγή. Το σχολικό πρόγραμμα σπουδών θα προσαρμοστεί κατά το προσεχές σχολικό έτος. Ο υπουργός Παιδείας της Ιταλίας, Λορέντζο Φιοραμόντι, σε δημόσια δήλωσή του ανέφερε ότι ολόκληρο το ιταλικό υπουργείο θα αλλάξει, προκειμένου το κλίμα και η βιωσιμότητα να αποτελέσουν τον άξονα του εκπαιδευτικού τους μοντέλου. Ο Φιοραμόντι πρόσθεσε ότι θα κάνει τέτοιες αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ιταλίας ώστε να θέσει την κοινωνία και το περιβάλλον στο επίκεντρο της μαθησιακής διαδικασίας.

Ο Φιοραμόντι ανήκει στο αντικαθεστωτικό κίνημα των Πέντε Αστέρων και πάντα υποστηρίζει δυναμικά τις προοδευτικές και «πράσινες» πολιτικές. Επιπλέον, τον περασμένο Σεπτέμβριο δέχτηκε τόσο επαίνους όσο και αυστηρή κριτική επειδή ενθάρρυνε τους μαθητές να μην πάνε στο σχολείο για να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις για το κλίμα.

Η νέα ακαδημαϊκή περίοδος στα δημόσια σχολεία της Ιταλίας θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο. Όταν οι μαθητές επιστρέψουν στο σχολείο, θα τους προσφέρεται 1 ώρα κάθε εβδομάδα που θα είναι αφιερωμένη στο μάθημα που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Το Υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να αναπτύξει αυτό το πρόγραμμα σπουδών με τη βοήθεια επιστημονικών εμπειρογνωμόνων, ώστε να παρέχει ολοκληρωμένες γνώσεις.

Ο Βιντσέντζο Κραμαρόζα, εκπρόσωπος του Φιοραμόντι, ανέφερε ότι κι άλλα μαθήματα θα προσαρμοστούν στη βιώσιμη ανάπτυξη. Μαθήματα όπως η φυσική, τα μαθηματικά και η γεωγραφία θα ενσωματώσουν μια καλύτερη οπτική γωνία για την ευαισθητοποίηση των μαθητών. Σημείωσε επίσης ότι ο κύριος σκοπός πίσω από την εισαγωγή τέτοιων αλλαγών στο πρόγραμμα σπουδών είναι να καταστήσουν τους πολίτες τους καλύτερα προετοιμασμένους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον. Θέλουν τα παιδιά τους να είναι έτοιμα για κάθε έκτακτη ανάγκη που σχετίζεται με το κλίμα.

Ο προοδευτικός Φιοραμόντι, πρώην καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Πρετόρια στη Νότια Αφρική έχει επίσης σχεδιάσει την προσθήκη νέων φόρων στα ζαχαρούχα τρόφιμα, τα αεροπορικά εισιτήρια και το πλαστικό, με τα έσοδα να χρηματοδοτούν το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Ζήτησε επίσης από τα σχολεία να αφαιρέσουν όλους τους σταυρούς για να γίνουν πιο συμπεριληπτικά για τους μη χριστιανούς.

Ενώ ο Φιοραμόντι λέει ότι σκοπεύει να εφαρμόσει αυτές τις αλλαγές σε όλη τη χώρα, αρκετοί από τους αντιπάλους του έχουν απορρίψει τις ιδέες του. Εντούτοις, η κυβέρνηση της Ιταλίας παρουσίασε πρόσφατα στο κοινοβούλιο πρόταση προϋπολογισμού που περιλαμβάνει φορολόγηση τόσο των ζαχαρούχων ποτών όσο και των πλαστικών.

Μετά την παρουσίαση αυτής της πρότασης προϋπολογισμού, ο Φιοραμόντι  εξέφρασε την ικανοποίησή του λέγοντας ότι πολλοί αντιμετώπισαν τις ιδέες του με περιφρόνηση. Όμως, είναι χαρούμενος που η κυβέρνηση αποδέχθηκε 2 από τις προτάσεις του και ο λαός επίσης αγκάλιασε τις ιδέες του. Λέει ότι το όραμά του για ένα περιβαλλοντικά βιώσιμο πρόγραμμα σπουδών το εμπνεύστηκε από την Greta Thunberg.

Παρακινήθηκε έντονα από τον πολιτικό ακτιβισμό που προέρχεται από μαθητές και νέους ακτιβιστές που παίρνουν πολύ σοβαρά την κλιματική αλλαγή. Αυτή τη στιγμή, το πολιτικό περιβάλλον στην Ιταλία φαίνεται σε μεγάλο βαθμό να είναι διχασμένο όσον αφορά τις ιδέες και τις προτάσεις του Φιοραμόντι. Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή είναι απλώς μία από τις πολλές υπαρξιακές απειλές σύμφωνα με τον ίδιο.

Ο Φιοραμόντι  φαίνεται πολύ ενθουσιασμένος και αφοσιωμένος στο να επιφέρει αυτές τις αλλαγές στη χώρα και σχεδιάζει να κάνει περισσότερες τέτοιες αλλαγές για να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή και να δώσει το παράδειγμα και στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ