Σεξουαλικός Προσανατολισμός: Οι βασικοί τύποι

Η σεξουαλικότητα έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο βιώνετε τη σεξουαλική και ρομαντική έλξη και το ενδιαφέρον και τις προτιμήσεις σας σχετικά με τις σεξουαλικές και ρομαντικές σχέσεις. Ποιος είναι ο σεξουαλικός ή ρομαντικός σύντροφός σας σε μια δεδομένη στιγμή στο χρόνο δεν καθορίζει απαραίτητα το ποιοι είστε. Η σεξουαλικότητα μπορεί να είναι ρευστή – αλλάζει σε διαφορετικές καταστάσεις για ορισμένους και με την πάροδο των ετών για άλλους.

Αφυλος

Η σεξουαλική ταυτότητα ή προσανατολισμός περιλαμβάνει άτομα που δεν έχουν σεξουαλική έλξη σε άλλους οποιουδήποτε φύλου. Μερικοί άνθρωποι που είναι ασεξουαλικοί βιώνουν ρομαντική έλξη σε άτομα ενός ή πολλαπλών φύλων.

Αμφιφυλόφιλος

Ένας σεξουαλικός προσανατολισμός που περιγράφει εκείνους που βιώνουν σεξουαλικά, ρομαντικά ή συναισθηματικά με άτομα άνω των ενός φύλου. Επίσης αναφέρεται ως «bi», αμφιφυλόφιλος συνήθως περιλαμβάνει άτομα που προσελκύονται από μια ποικιλία ανθρώπων, με φύλα που είναι παρόμοια και διαφορετικά από τα δικά τους.

Γκέι

Ένας όρος που περιγράφει άτομα που βιώνουν σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη σε άτομα του ίδιου ή παρόμοιου φύλου. Ορισμένες γυναίκες που ταυτίζονται με ομοφυλόφιλους προτιμούν τον όρο λεσβίες, ενώ άλλες προτιμούν τον γκέι. Είναι επίσης καλύτερο να ρωτήσετε ποια λέξη ή όρο χρησιμοποιεί κάποιος για να περιγράψει τον εαυτό του. Οι τομείς της ιατρικής και της ψυχολογίας ανέφεραν προηγουμένως αυτόν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ως ομοφυλόφιλο. Ο ομοφυλόφιλος θεωρείται πλέον ως ξεπερασμένος και προσβλητικός όρος και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για αναφορά σε άτομα LGBTQIA +.

Ετερόφυλος

Ένας όρος που περιγράφει άτομα που βιώνουν σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη σε άτομα του “αντίθετου” φύλου (π.χ. άντρας έναντι γυναίκας, άντρας έναντι γυναίκας) ή διαφορετικό φύλο. Τόσο τα cisgender όσο και τα transgender μπορεί να είναι ετεροφυλόφιλα. 

Λεσβία

Μια γυναίκα ή ένα πρόσωπο που ταυτίζεται με γυναίκα που βιώνει σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη σε άτομα του ίδιου ή παρόμοιου φύλου. Ορισμένες γυναίκες που είναι λεσβίες μπορούν επίσης να αναφέρονται ως γκέι ή queer, ενώ άλλες προτιμούν την ετικέτα lesbian.

Πανσεξουαλικός

Ένας όρος που περιγράφει άτομα που μπορούν να βιώσουν σεξουαλική, ρομαντική ή συναισθηματική έλξη σε οποιοδήποτε άτομο, ανεξάρτητα από το φύλο, το φύλο ή τη σεξουαλικότητά του.

Queer

Ένας όρος ομπρέλα που περιγράφει άτομα που δεν είναι αποκλειστικά ετεροφυλόφιλα. Ο όρος queer (το Q στο LBGTQIA +), αναγνωρίζει ότι η σεξουαλικότητα είναι ένα φάσμα σε αντίθεση με μια συλλογή ανεξάρτητων και αμοιβαία αποκλειστικών κατηγοριών. Η χρήση της λέξης queer ανοίγει επιλογές πέρα ​​από λεσβίες, γκέι και αμφιφυλόφιλους σε άτομα που δεν ταιριάζουν σωστά σε αυτές τις κατηγορίες ή προτιμούν μια κατηγορία που δεν εξαρτάται από το φύλο και το φύλο. Ενώ αυτός ο όρος είχε κάποτε αρνητικές και υποτιμητικές υπονοήσεις, το queer εμφανίστηκε ξανά ως ένας κοινός και κοινωνικά αποδεκτός τρόπος για τα άτομα LGBTQIA + να αναφέρονται στον εαυτό τους και στην κοινότητά τους. Παρά την αυξανόμενη χρήση του, ορισμένα άτομα εξακολουθούν να έχουν αρνητικές συσχετίσεις με τη λέξη queer και δεν θέλουν να αναφέρονται με αυτόν τον τρόπο. Το Queer, όπως όλοι οι όροι που περιγράφουν τη σεξουαλικότητα, πρέπει να χρησιμοποιείται με ευαισθησία και σεβασμό.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here