Παπαευαγγέλου: Επιβεβαιώνεται η συσχέτιση της θερμοκρασίας με τη μετάδοση

Ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Όπως δήλωσε η κυρία Παπαευαγγέλου, “παρατηρούμε σταθεροποίηση στην επικράτεια. Φαίνεται ότι δεν είναι εύκολο να μειωθούν τα κρούσματα. περίπου 6.οοο ενεργά κρούσματα παρατηρούνται στη χώρα μας. Επίσης παρατηρείται μείωση του επιδημολογικού φορτίου με εξαίρεση ορισμένες περιοχές. Γίνονται πάνω από 25.οοοο τεστ την ημέρα. Ο πραγματικός αριθμός φορέων είναι μεγαλύτερος αφού δεν γνωρίζουμε τους ασυμπτωματικούς.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός. Για πρώτη φορά οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν κάτω από τους 200 αυτή την εβδομάδα. Η πληρότητα των απλών κλινών και ΜΕΘ στην επικράτεια 23 και 49 τοις εκατό αντίστοιχα. Σήμερα ξεκάθαρα λέμε ότι η έξαρση της επιδημίας λόγω των γιορτών δεν συνέβη. Η πλειοψηφία έδειξε υπευθυνότητα. Στο τέλος θα φανεί ποιοι ήταν οι σοβαροί λαοί της Ευρώπης.

Οι εικόνες στο λιανεμπόριο αφήνουν ανάμεικτα συναισθήματα. Φαίνεται να τηρούνται τα μέτρα. Δε νέγιναν παραβάσεις σχετικά με τη μάσκα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα μόλις 16 τοις εκατό αύξηση της κινητικότητας. Έχουμε τη δυνατότητα να προλάβουμε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Στις περιοχές με πολλά κρούσματα συστήνουμε παρέμβαση με αυξημένα τεστ. Υπάρχει πιθανότητα εκθετικής αύξησης.

Το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων, αποτελεί προτεραιότητα. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι θα υπάρχουν κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα παιδιά όλων των βαθμίδων έχουν αποδείξει ότι τηρούν τα μέτρα. Μόλις ο,1 τοις εκατό των τμημάτων της πρωτοβάθμιας είναι σε αναστολή. Στις κόκκινες περιοχές η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα παραμείνει κλειστή και θα συνεχίσει η τηλεκπαίδευση. Όλοι ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε. Πάντα μάσκα και αποστάσεις. Τα εμβόλια αποτελούν σπουδαίο όπλο. Η συμβολή τους όμως θα γίνει εμφανής μετά από επαρκή εμβολιασμό του πληθυσμού.

Αν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων θα παρέμβουμε. Ο ιός παραμονεύει. Περιμένει ένα λάθος μας βήμα. Στη χώρα μα είμαστε τυχεροί λόγω μικρού χειμώνα. Επιβεβαιώνεται η συσχέτιση της θερμοκρασίας με τη μετάδοση. Κάθε βαθμός σημαίνει μείωση 3 τοις εκατό κρουσμάτων”.

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here