Mελέτη Κορωνοϊός: Tο 25% των επιζώντων covid-19 αναζήτησαν φροντίδα για νέες ιατρικές παθήσεις

Mελέτη Κορωνοϊός: Οι πιο συχνές καταστάσεις μετά την COVID περιελάμβαναν πόνο, δυσκολίες στην αναπνοή, υπερλιπιδαιμία, κόπωση και οι «μεγάλοι μεταφορείς» της COVID υποφέρουν από συμπτώματα μήνες μετά την ανάρρωση. Ο Δρ Zijian Chen, ιατρικός διευθυντής στο Κέντρο Mount Sinai Center για Φροντίδα Μετά την COVID  ασχολείται με το «America’s News HQ». Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των επιζώντων κορωνοϊού ανέφεραν νέες ιατρικές παθήσεις μετά από 30 ημέρες μόλυνσης. Οι ασθενείς που αγωνίστηκαν με μια σοβαρή πορεία της COVID-19 ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν άλλα νέα ιατρικά προβλήματα.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν από τον εθνικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Fair Health αφορούσαν δεδομένα ιδιωτικών αξιώσεων υγειονομικής περίθαλψης από 1.959.982 ασθενείς με COVID-19 που είχαν διαγνωστεί με τον ιό από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2020.

Η μελέτη απέκλεισε ασθενείς με συγκεκριμένες προϋπάρχουσες καταστάσεις όπως καρκίνος και χρόνια νεφρική νόσος λόγω πιθανών συγχυτικών παραγόντων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 23,2% ή 454.477 ασθενείς είχαν τουλάχιστον μία κατάσταση μετά το COVID 30 ημέρες μετά την πρώτη διάγνωση του COVID-19, με τις πιο κοινές καταστάσεις να αναγνωρίζονται ως πόνος, δυσκολίες στην αναπνοή, υπερλιπιδαιμία, αδιαθεσία, κόπωση και υπέρταση, έγραψαν οι ερευνητές.

Η κατάταξη των συνθηκών ποικίλλει ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες.

Οι παιδιατρικοί ασθενείς ανέφεραν συχνότερα πόνο και αναπνευστικά προβλήματα, αλλά τα εντερικά προβλήματα κατατάχθηκαν τρίτα έναντι της υπερλιπιδαιμίας, σε σύγκριση με όλες τις ηλικίες. Επιπλέον, το άγχος βρέθηκε ως η πιο διαδεδομένη κατάσταση ψυχικής υγείας, ακολουθούμενη από κατάθλιψη, διαταραχές προσαρμογής και διαταραχές τικ. Οι γυναίκες ανέφεραν καταστάσεις μετά την COVID συχνότερα από τους άνδρες, οι οποίες λέγεται ότι είναι συνεπείς με προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες αναφέρουν μακρά COVID συχνότερα από τους άνδρες.

Οι συγγραφείς σημείωσαν τρεις καταστάσεις με τις υψηλότερες ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών, σε περίπου 70:30 διάσπαση: προβλήματα θυρεοειδούς, κατάθλιψη και ημικρανίες / πονοκεφάλους. Υπήρξε μια εξαίρεση από 12 καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφαλικού επεισοδίου, της πήξης και του θανάτου μετά από 30 ημέρες, στις οποίες οι άνδρες είχαν υψηλότερο επιπολασμό.

Η απώλεια της γεύσης ή της οσμής αξιολογήθηκε αλλά δεν απέδωσε αποτελέσματα.

Συνολικά, οι μετα-COVID καταστάσεις βρέθηκαν συχνότερα σε ασθενείς που μάχονταν μια σοβαρή πορεία της COVID-19, αν και οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ένα «σημαντικό μερίδιο» των καταστάσεων που εμφανίζονται σε ασθενείς που δεν παρουσίασαν συμπτώματα μετά τη μόλυνση.

Από αυτούς που νοσηλεύτηκαν για τον ιό, το 50% συνέχισε να βλέπει άλλη ιατρική διάγνωση, μειώθηκε σε 27,5% για συμπτωματικούς ασθενείς που δεν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη και 19% για ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Οι νοσοκομειακοί ασθενείς COVID-19, οι οποίοι αργότερα πήραν εξιτήριο, αντιμετώπισαν επίσης 46 φορές υψηλότερες πιθανότητες θανάτου μετά από 30 ημέρες διάγνωσης COVID-19 σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι το 0,5% των ασθενών που είχαν προηγουμένως νοσηλευτεί πέθανε 30 ημέρες ή αργότερα μετά τη διάγνωση της COVID-19.

“Τα ευρήματα σε αυτήν την έκθεση είναι σημαντικά για όλα τα άτομα που έχουν COVID σε μεγάλες αποστάσεις, καθώς και για παρόχους, πληρωτές και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Επιπλέον, η FAIR Health ελπίζει ότι αυτά τα ευρήματα θα αποτελέσουν αφετηρία για περαιτέρω έρευνα σε αυτόν τον τομέα”, έγραψε ο συντάκτης.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ