Σοφία Μπεκατώρου: Στήριξη στον αθλητή τζούντο που τραυματίστηκε σοβαρά

Όπως έγραψε στο λογαριασμό της στο Facebook η Ολυμπιονίκης ιστιοπλόος τα έχει περάσει και η ίδια και θέλει να του δώσει δύναμη και κουράγιο.

Συγκεκριμένα η Σοφία Μπεκατώρου έγραψε:

«Φίλε Άρη, καλή δύναμη, κουράγιο και επιμονή στο δύσκολο δρόμο της αποκατάστασης, στην ΦΙΑΠ του ΚΑΤ. Τα ξέρω. Τα έχω περάσει κι εγώ με παρόμοιο τραυματισμό (σύμπτωση, κι εγώ στην Κροατία είχα τραυματιστεί…) το 2004 και με εντατικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας στάθηκα στα πόδια μου εγκαίρως για τους αγώνες. Μην ξεχνάς την υπόσχεση για μια γνωριμία με το τζούντο!!».

Να σημειωθεί ότι η υγεία του αθλητή βελτιώνεται συνεχώς, ανταποκρίνεται στην θεραπεία και υπάρχει αισιοδοξία.

Στην Ελλάδα το τζούντο εμφανίστηκε λίγο μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Συγκεκριμένα άρχισε να «καλλιεργείτε» το 1947, όταν ένας Άγγλος εκπαιδευτικός Σίντνεϊ Βάος άρχισε να διδάσει ένα μίγμα Τζουτζούτσου και Τζούντο. Μετά το θάνατό του (1950), το έργο του συνέχισε στον Πανελλήνιο Γυμναστική Σύλλογο (ΠΓΣ), ένας εκ των μαθητών του, ο Δημήτριος Δαμιανού, ο οποίος κατά πολλούς θεωρείται και ο «πατέρας» του Τζουτζούτσου και του Τζούντο στην Ελλάδα.

Το 1958, ήρθε στην Ελλάδα ο Ιάπωνας δάσκαλος Κιγιόσι Κομπαγιάσι (6ο Νταν του Κόντοκαν), ο οποίος κατόπιν εξετάσεων απένειμε στους Δημήτριο Δαμιανού και Χρήστο Φιλιππίδη το 1ο Νταν, που ισοδυναμούσε και με τις πρώτες μαύρες ζώνες στη χώρα μας.

Η λέξη Judo προέρχεται από τις λέξεις Ju + Do που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «ο δρόμος της Ευγένειας».

Οι πρώτοι μαθητές του Jigoro Kano ήταν οι Σαμουράι, πολεμιστές της τότε εποχής. Μέχρι και σήμερα πολλές μεγάλες προσωπικότητες της δύσης εξασκούνται και είναι άριστοι στο άθλημα αυτό (π.χ. ο τωρινός Βρετανός πρίγκιπας, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν 8o Dan, πολλοί από τους προέδρους των Η.Π.Α. όπως ο Ρούσβελτ και ο Κένεντι, ακόμη και η καγκελάριος Μέρκελ 1ο Dan). Πρόκειται για μία σχολή η οποία διδάσκει πρώτα τη φιλοσοφία και μετέπειτα την τέχνη της αυτοάμυνας.

Το τζούντο αποτελεί ένα πλήρες σύστημα φυσικής αγωγής και παιδείας το οποίο τα πρώτα 4 χρόνια της ύπαρξης του αμφισβητήθηκε πολύ και ο ιδρυτής αποκαλούνταν από τους τότε Δασκάλους των πολεμικών τεχνών της Ιαπωνίας ως «Χάρτινος Ποντικός». Το επικριτικό όνομα του καθηγητή Jigoro Kano προέκυψε καθώς ο ίδιος λέγεται ότι πιο πολύ μιλούσε στους μαθητές του παρά να τους κάνει προπόνηση.

Η αμφισβήτηση των Δασκάλων των τότε πολεμικών τεχνών στην Ιαπωνία προκάλεσε τον ιδρυτή του Judo στη διοργάνωση αγώνων μεταξύ των πολεμικών τεχνών κατά το έτος 1886. Το τζούντο κατάφερε από τους 15 αγώνες που έγιναν να κερδίσει 13 νίκες και 2 ισοπαλίες απέναντι στις υπόλοιπες πολεμικές τέχνες της τότε εποχής. Έκτοτε αντικατέστησε πλήρως το Γιαπωνέζικο Ju Jitsu και μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείτε στο σχολείο, στο στρατό και στην αστυνομία της Ιαπωνίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της βασικής τους εκπαίδευσης.

Σήμερα η Ιαπωνία διαθέτει 10 εκατομμύρια αθλητές τζούντο οι οποίοι φημίζονται για την πειθαρχία και την άριστη συμπεριφορά τους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here