Γυμναστική αντικαταθλιπτικό: Βάλσαμο για χρόνιες παθήσεις η πεζοπορία


Γυμναστική αντικαταθλιπτικό: H πανδημία ήταν μια αφορμή να ξαναγνωριστούμε με τη μητέρα φύση, επαναφέροντας στο προσκήνιο μια δραστηριότητα που γυμνάζει σώμα και πνεύμα: την πεζοπορία. Πόση διαφορά έχει όμως σε σύγκριση με το απλό περπάτημα στη γειτονιά μας; Η πεζοπορία σίγουρα είναι πιο απαιτητική, μιας και γίνεται στη φύση όπου το έδαφος δεν είναι επίπεδο, ενώ συνήθως υπάρχει κάποια αλλαγή στο υψόμετρο. Η Lindsay Bottoms, Λέκτορας της Φυσιολογίας της Άσκησης στο Πανεπιστήμιο του Hertfordshire και με άρθρο της στο The Conversation παρουσιάζει τα οφέλη της. Για την καλύτερη εμπειρία, χρειάζεστε ειδικό εξοπλισμό, όπως ειδικά παπούτσια, τα οποία είναι αρκετά πιο βαριά από τα καθημερινά μας παπούτσια, που διευκολύνουν  όμως το περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος. Αυτές και μόνο οι αλλαγές στη μορφολογία του εδάφους αλλά και στην υπόδηση είναι μια παραπάνω πρόκληση για το σώμα σας, το οποίο καίει περισσότερες θερμίδες σε σύγκριση με το απλό περπάτημα σε ομαλό πεδίο. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, στο γρήγορο περπάτημα με ταχύτητα περίπου 5 χλμ την ώρα χρησιμοποιείτε έως και τέσσερις φορές περισσότερη ενέργεια, ενώ στην πεζοπορία χρησιμοποιείτε περισσότερες από πέντε φορές την ενέργεια.

Βάλσαμο για χρόνια παθήσεις

Εκτός από την καύση του λίπους, η πεζοπορία προσφέρει ακόμα σημαντικά οφέλη σε προϋπάρχουσες ασθένειες. Διάφορες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η πεζοπορία βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σε προ-διαβητικούς ενήλικες, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Όσον αφορά τους παχύσαρκους, ενδυναμώνει τους μύες, βελτιώνει την ισορροπία και την ευλυγισία. Ακόμα όμως και όσοι δεν έχουν τόσο καλή ισορροπία ή προβλήματα στις αρθρώσεις μπορούν να επωφεληθούν από την πεζοπορία καθώς τους υποβοηθούν τα μπαστούνια (μπατόν) πεζοπορίας.

Ένα δημοφιλές είδος πεζοπορίας που χρησιμοποιεί τα μπατόν πεζοπορίας είναι το Nordic walking. Πρόκειται για μια δραστηριότητα που ενισχύει το πάνω μέρος του σώματος και αυξάνει την ένταση του περπατήματος. Έρευνες αποδεικνύουν ότι αυτή η μορφή πεζοπορίας παρέχει σημαντικά οφέλη στην καρδιαγγειακή υγεία, την απώλεια βάρους, τη μυϊκή ενδυνάμωση αλλά και στους ασθενείς με Πάρκινσον.

Καλά όλα αυτά, το ξέρατε όμως ότι η πεζοπορία θεωρείται «πράσινη άσκηση»; Αυτό σημαίνει πως επωφελούμαστε διπλά, τόσο από την ποιότητα της άσκησης αλλά και από την επαφή μας με τη φύση. Μελέτες αναδεικνύουν ότι αυτή η κατηγορία των ασκήσεων έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν την αρτηριακή μας πίεση, ενώ βελτιώνουν τη διάθεσή μας και την ψυχική μας υγεία, μειώνοντας τα συμπτώματα κατάθλιψης σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τη γυμναστική σε εσωτερικούς χώρους. Το γεγονός αυτό είναι και ένας από τους λόγους που ορισμένες έρευνες συστήνουν στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να εντάξουν την πεζοπορία στην καθημερινότητα των ασθενών με ψυχικές διαταραχές. Στην Αγγλία υπάρχει μια πρωτοβουλία που δοκιμάζεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας με στόχο την αξιολόγηση της συνταγογράφησης των «πράσινων» δραστηριοτήτων, όπως η πεζοπορία και η κηπουρική, στην ψυχική και σωματική ευεξία.

Βάλτε παπούτσια και φύγαμε!

Ακόμα και αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ ξανά την πεζοπορία σε ανώμαλο έδαφος, δεν είναι καθόλου δύσκολο να ξεκινήσετε. Σίγουρα υπάρχει σε κοντινή απόσταση κάποιο μονοπάτι, που με τη βοήθεια της τεχνολογίας, μπορείτε να το διαβείτε με ασφάλεια και χωρίς να χαθείτε, συμβουλευόμενοι το GPS ή διάφορες εφαρμογές σχετικά με την πεζοπορία. Στο διαδίκτυο θα βρείτε επίσης πληροφορίες για αρκετούς συλλόγους, όπως Πεζοπορικός Όμιλος Αθηνών και ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος. Εάν πάλι το καλοκαίρι σας βρει σε κάποιο νησί, όπως για παράδειγμα στη Σίφνο, την Τήνο ή τη Νάξο, ή ακόμα και στην ηπειρωτική χώρα όπως στην Πελοπόννησο και το Πήλιο, μπορείτε να διαβείτε τις πεζοπορικές διαδρομές της εκάστοτε περιοχής, ανακαλύπτοντας παράλληλα το μέρος και θαυμάζοντας το φυσικό τοπίο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ