Kίνα: Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο θηλαστικό της Γης – Αρχαίος ρινόκερος με μέγεθος…τεσσάρων ελεφάντων


Ένα νέο είδος αρχαίου ρινόκερου -ίσως το μεγαλύτερο θηλαστικό που περπάτησε ποτέ στη Γη- ανακάλυψαν οι ερευνητές στη βορειοδυτική Κίνα.

Πρόκειται για ένα γιγάντιο ζώο που πιστεύεται ότι ήταν πρόγονος των ρινόκερων, ονομάστηκε Paraceratherium linxiaense και έζησε πριν από περίπου 26,5 εκατομμύρια χρόνια. Είχε μήκος περίπου εννέα μέτρα, ύψος περίπου πέντε μέτρα και βάρος 21-24 τόνους– όσο δηλαδή περίπου 4 μεγάλοι αφρικανικοί ελέφαντες!

Πρόκειται για ένα γιγάντιο ζώο που ζούσε σε δασώδεις περιοχές και τρεφόταν με τα φύλλα που βρίσκονταν ψηλά στα δέντρα όπως και οι σημερινές καμηλοπαρδάλεις.

Είχε μακρύ κεφάλι και πολύ μακριά πόδια για να μπορεί να κινείται και να τρέφεται με άνεση, ενώ η ανατομία του στόματος και της οδοντοστοιχίας του ήταν τέτοια ώστε να μπορεί να κόβει γρήγορα και εύκολα μεγάλες ποσότητες φύλλων.

«Ήταν ένας γιγάντιος ρινόκερος χωρίς κέρας που μάλλον έμοιαζε περισσότερο με τεράστιο άλογο. Το κεφάλι του μπορούσε να φτάσει φυλλωσιές δέντρων σε ύψος επτά μέτρων για να τραφεί» αναφέρει ο Τάο Ντένγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας «Communications Biology» τον αναφέρει ως ένα «φιλικό γίγαντα».

Ένα πλήρως διατηρημένο κρανίο και οστό της γνάθου, για παράδειγμα, έδειξε ότι το ζώο είχε ένα λεπτό κρανίο, καθώς και έναν προφυλακτικό κορμό μύτης παρόμοιο με αυτόν του σύγχρονου τάπιρου, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε ο Δρ Ντενγκ Τάο του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας στο Πεκίνο.

Αντίπαλοι του εκείνη την εποχή ήταν προϊστορικές ύαινες και κροκόδειλοι ενώ θεωρείται βέβαιο ότι δυσκολεύτηκε πολύ κατά και πιθανότατα εξαφανίστηκε όταν έκανε την εμφάνιση της μια εποχή παγετώνων.

Τα νέα ευρήματα συνήχθησαν από απολιθώματα που βρέθηκαν κοντά στο χωριό Wangjiachuan της επαρχίας Γκανσού το 2015

Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε επίσης ότι το νέο είδος συνδέθηκε στενά με τους γιγαντιαίους ρινόκερους που κάποτε ζούσαν στο Πακιστάν, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχε ταξιδέψει σε όλη την Κεντρική Ασία.

Εάν είχε περιπλανηθεί ελεύθερα μεταξύ της βορειοδυτικής Κίνας και της Ινδο-Πακιστανικής υπο-ηπείρου, αυτό σημαίνει ότι το οροπέδιο του Θιβέτ πιθανότατα θα είχε κάποιες περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου την εποχή εκείνη

«Οι τροπικές συνθήκες οδήγησαν τον γιγαντιαίο ρινόκερο να επιστρέψει προς τα βόρεια προς την Κεντρική Ασία, υπονοώντας ότι η περιοχή του Θιβέτ δεν ήταν ακόμη οροπέδιο υψηλού υψομέτρου”, δήλωσε ο καθηγητής Ντενγκ σε δελτίο τύπου.

Η Κίνα αποτελεί παράδεισο για τους παλαιοντολόγους, καθώς στα εδάφη της ανακαλύπτονται συνεχώς απολιθώματα δεινοσαύρων και άλλων ζώων που ζούσαν πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ