Υποθυρεοειδισμός : Συμβουλές για σωστή διατροφή


Οι ορμόνες του θυρεοειδούς βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης, της επιδιόρθωσης των κυττάρων και του μεταβολισμού. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρουσιάσουν κόπωση, απώλεια μαλλιών, αύξηση βάρους, αίσθημα κρύου και αίσθημα αδυναμίας, μεταξύ πολλών άλλων συμπτωμάτων .

Τα τρόφιμα από μόνα τους δεν θα θεραπεύσουν τον υποθυρεοειδισμό. Ωστόσο, ένας συνδυασμός των σωστών θρεπτικών ουσιών και φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας του θυρεοειδούς και στην ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων σας.

Τι είναι ο υποθυρεοειδισμός
  • Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται κοντά στη βάση του λαιμού σας. Φτιάχνει και αποθηκεύει θυρεοειδικές ορμόνες που επηρεάζουν σχεδόν κάθε κύτταρο στο σώμα σας .
  • Όταν ο θυρεοειδής αδένας λαμβάνει ένα σήμα που ονομάζεται θυρεοειδής ορμόνη (TSH), απελευθερώνει θυρεοειδικές ορμόνες στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό το σήμα αποστέλλεται από την υπόφυση, έναν μικρό αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου σας, όταν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών είναι χαμηλά .
  • Ο θυρεοειδής αδένας δεν απελευθερώνει θυρεοειδικές ορμόνες, ακόμη και όταν υπάρχει άφθονο TSH. Αυτό ονομάζεται πρωτογενής υποθυρεοειδισμός και ο πιο κοινός τύπος υποθυρεοειδισμού.

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά

Ιώδιο

  • Το ιώδιο είναι ένα βασικό μέταλλο που απαιτείται για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Έτσι, τα άτομα με ανεπάρκεια ιωδίου ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο υποθυρεοειδισμού .
  • Εάν έχετε ανεπάρκεια ιωδίου, εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ιωδιούχο επιτραπέζιο αλάτι στα γεύματά σας ή να τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε ιώδιο, όπως φύκια, ψάρια, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.

Σελήνιο

  • Το σελήνιο βοηθά στην «ενεργοποίηση» των θυρεοειδικών ορμονών, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό.
  • Αυτό το βασικό μέταλλο έχει επίσης αντιοξειδωτικά οφέλη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύσει τον θυρεοειδή αδένα από βλάβες από μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες .
  • Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε σελήνιο στη διατροφή σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τα επίπεδα σεληνίου σας. Αυτό περιλαμβάνει καρύδια Βραζιλίας, τόνο, σαρδέλες, αυγά και όσπρια.

Ψευδάργυρος

  • Όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος βοηθά το σώμα να «ενεργοποιήσει» τις θυρεοειδικές ορμόνες.
  •  Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, στοχεύστε να τρώτε περισσότερες τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο όπως στρείδια και άλλα οστρακοειδή, βόειο κρέας και κοτόπουλο.
Ακολουθεί βίντεο για τον υπερθυρεοειδισμό

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ