Κορωνοϊός μάτια: Σοβαρή βλάβη στον αμφιβληστροειδή

Οφθαλμίατροι στο Κέντρο για την όραση και το Shroff Eye Center – δύο μεγάλες αλυσίδες νοσοκομείων που παρέχουν φροντίδα ματιών στο Δελχί – λένε ότι έχουν συναντήσει πέντε ασθενείς που υπέστησαν σημαντική ζημιά στον αμφιβληστροειδή λόγω μυκητιασικής λοίμωξης μετά το Covid.

Δύο ασθενείς είχαν μυκητιασική λοίμωξη και στα δύο μάτια. Ο Δρ Ritesh Narula, ανώτερος σύμβουλος οφθαλμίατρος στο Κέντρο για την όραση, δήλωσε ότι η πρώτη τέτοια περίπτωση εντοπίστηκε τον Ιούνιο όταν ένας 30χρονος άνδρας, ο οποίος είχε αναρρώσει από το σοβαρό Covid-19 πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε στο κέντρο τους με θόλωση της όρασης και στα δύο μάτια.

«Η εξέταση των ματιών έδειξε κιτρινωπή βλάβη στον αμφιβληστροειδή – το πιο εσωτερικό στρώμα του ματιού. Πήραμε ένα δείγμα της υαλώδους ουσίας που μοιάζει με γέλη και αντιπροσωπεύει το 80% του όγκου του ματιού, για μια βιοψία που επιβεβαίωσε μυκητιασική λοίμωξη », πρόσθεσε. Ο Δρ Narula είπε ότι έπρεπε να κάνουν χειρουργική επέμβαση σε επείγουσα βάση για να αφαιρέσουν το υγρό του ματιού και να ενέσουν αντιμυκητιασικά μέσα για να σώσουν την όραση του 30χρονου. «Έχει όραση 70% έως 75% τώρα», είπε ο γιατρός.

Αργότερα, το Shroff Eye Center είχε επίσης παρόμοιες περιπτώσεις. Οι ασθενείς που πάσχουν από μυκητιασική λοίμωξη του οφθαλμού περιελάμβαναν έναν 62χρονο άνδρα που δεν παρουσίαζε συννοσηρότητες που ήρθαν με παράπονα για μειωμένη όραση στο δεξί μάτι για ένα μήνα. «Του υποβλήθηκε σε θεραπεία για σοβαρή νόσο Covid-19 πριν από δύο μήνες. Διατηρήθηκε σε οξυγόνο και υποβλήθηκε σε θεραπεία με αντιβιοτικά και αντιιικά », δήλωσε ο Δρ Daraius Shroff, ιατρικός διευθυντής στο Shroff Eye Center. Πρόσθεσε ότι ένας άλλος ασθενής που ήρθε με παρόμοιο πρόβλημα ήταν ένας 67χρονος γιατρός. «Λίγοι άλλοι ασθενείς έχουν επίσης διαγνωστεί με μυκητιασική λοίμωξη του οφθαλμού μετά τον Covid.

Ο κύριος λόγος πίσω από αυτό είναι η παρατεταμένη εισαγωγή στη ΜΕΘ για τη διαχείριση επιπλοκών που σχετίζονται με το Covid-19 και τη χορήγηση στεροειδών, τα οποία μειώνουν την ανοσία και αυξάνουν τον κίνδυνο ευκαιριακής μυκητιασικής λοίμωξης », δήλωσε ο Δρ Shroff. Πρόσθεσε ότι «ενώ η θεραπεία ή η νοσηλεία δεν μπορεί να αποφευχθεί, είναι σημαντικό να προσέχετε για προβλήματα που σχετίζονται με την όραση για έγκαιρη θεραπεία».

Ο Δρ Mahipal Sachdev, πρόεδρος της ομάδας κλινικών για την όραση, δήλωσε ότι η μυκητιασική λοίμωξη στα μάτια είναι μια ασυνήθιστη, αλλά δυνητικά καταστροφική κατάσταση στην οποία τα παθογόνα φτάνουν στο μάτι μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα πρώτα σημάδια, έτσι ώστε να μπορεί να ξεκινήσει άμεση και επιθετική θεραπεία. Είναι επίσης σημαντικό για όλους τους οφθαλμολόγους να γνωρίζουν αυτήν τη μετα-Covid επικινδυνότητα και να αναστέλλουν πρόσθετη στεροειδή θεραπεία για να αποφευχθεί η επιδείνωση των μολυσματικών οντοτήτων, ιδίως της μυκητιασικής λοίμωξης στο μάτι », είπε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here