Κορονοϊός: Αμφίρροπη η πρώτη νομική «μάχη» μεταξύ ΕΕ- AstraZeneca


Για «οπισθοδρόμηση» για την ΕΕ στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αναγκάσει την αγγλοσουηδική AstraZeneca να προμηθεύσει 120 εκατ. δόσεις εμβολίου Covid-19 ως το τέλος του Ιουνίου, κάνει λόγο το βρετανικό δίκτυο BBC- αν και το αποτέλεσμα φαίνεται σε έναν βαθμό να είναι αμφίρροπο.

Η ΕΕ προσέφυγε στα δικαστήρια τον προηγούμενο μήνα αφού η εταιρεία καθυστέρησε τη διάθεση των εμβολίων, ενώ είχε δεσμευτεί αρχικά να προμηθεύσει 300 εκατ. δόσεις μέχρι την ίδια ημερομηνία. Ωστόσο, όπως μετέδωσε το BBC, ο δικαστής δεν ικανοποίησε την απαίτηση της ΕΕ, αν και επέβαλε προθεσμίες στην AstraZeneca για να προμηθεύσει δόσεις στην ΕΕ το καλοκαίρι (εναλλακτικά θα επιβληθούν ισχυρά πρόστιμα).

Τόσο η ΕΕ όσο και η φαρμακοβιομηχανία τοποθετήθηκαν για τη δικαστική εντολή της Παρασκευής, με τις Βρυξέλλες να λένε ότι επιβεβαιώνει τη θέση της και την AstraZeneca να λέει πως καλωσορίζει το αποτέλεσμα.

Ο δικαστής στις Βρυξέλλες (Πρωτοδικείο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων) διέταξε την AstraZeneca να παραδώσει 15 εκατ. δόσεις ως τις 26 Ιουλίου, άλλα 20 εκατ. ως τις 23 Αυγούστου και άλλα 15 εκατ. ως τις 27 Σεπτεμβρίου, για ένα σύνολο 50 εκατ. δόσεων.

Εάν η εταιρεία δεν το κάνει, σύμφωνα με την εντολή, θα πρέπει να πληρώσει 10 ευρώ για κάθε δόση που δεν παραδόθηκε. Ωστόσο, η απαίτηση της ΕΕ για 120 εκατ. δόσεις ως το τέλος του μήνα δεν ικανοποιήθηκε.

Η AstraZeneca καλωσόρισε την απόφαση και είπε ότι έχει ήδη προμηθεύσει πάνω από 70 εκατ. δόσεις στην ΕΕ και θα «υπερέβαινε» τα 80,2 εκατ. δόσεις ως το τέλος του Ιουνίου.

Όπως πρόσθεσε, η εντολή αναγνωρίζει πως «οι δυσκολίες που βίωσε η AstraZeneca σε αυτή την άνευ προηγουμένου κατάσταση» είχαν «σημαντική επίδραση στην καθυστέρηση» των παραδόσεων εμβολίων.

«Η AstraZeneca προσβλέπει σε ανανεωμένη συνεργασία με την Κομισιόν για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καλωσόρισε επίσης την εντολή, μα είπε πως επιβεβαίωσε τη θέση της Κομισιόν πως η AstraZeneca δεν τήρησε «τις δεσμεύσεις στις οποίες προέβη στο συμβόλαιο».

«Είναι καλό το ότι βλέπουμε ένας ανεξάρτητος δικαστής το επιβεβαιώνει αυτό» είπε. «Αυτό δείχνει πως η ευρωπαϊκή εκστρατεία εμβολιασμού μας δεν φέρνει μόνο αποτελέσματα για τους πολίτες μας κάθε ημέρα, μα και ότι στήθηκε σε στέρεη νομική βάση».

Όπως έγραψε το BBC, δικηγόρος που εκπροσωπεί την ΕΕ είπε ότι η δικαστική εντολή σημαίνει πως η AstraZeneca πρέπει να χρησιμοποιεί βρετανικό εργοστάσιο (Oxford Biomedica) για να παρέχει εμβόλια στην ΕΕ εάν είναι απαραίτητο. Το εργοστάσιο έχει χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια εμβολίων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεταξύ άλλων, η δικαστική εντολή λέει πως «η επιλογή να μονοπωληθεί η εγκατάσταση της Οξφόρδης προς όφελος του Ηνωμένου Βασιλείου, και με αυτόν τον τρόπο να στερηθεί η ΕΕ έναν χώρο παραγωγής που είχε προβλεφθεί, φαίνεται ακόμα περισσότερο εκ προκαταλήψεως δεδομένου ότι οι δυνατότητες παραγωγής του είναι διπλάσιες άλλων εγκαταστάσεων».

Ωστόσο η AstraZeneca λέει πως η απόφαση δεν την υποχρεώνει να χρησιμοποιήσει το εργοστάσιο για να τηρήσει το συμβόλαιό της με την ΕΕ.

Περαιτέρω αποφάσεις αναμένονται τον Σεπτέμβριο ως προς το αν η AstraZeneca κατέβαλε τις βέλτιστες δυνατές προσπάθειες για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της στην ΕΕ.

Με πληροφορίες από BBC


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ