Πόσο δημοφιλής είναι ο browser που χρησιμοποιείς;


Για όσους -πιθανόν- δεν γνωρίζουν τι σημαίνει browser, είναι η εφαρμογή που χρησιμοποιούμε για τις επισκέψεις μας σε διάφορες ιστοσελίδες (websites).

Γράφει, ο Δημήτρης Μαλλάς

Είτε από τον υπολογιστή είτε από το tablet είτε από το smartphone μας. Για τους πιο «παλιούς» είναι η εφαρμογή με την οποία «σερφάρουμε» στο Διαδίκτυο. Για όσους άρχισαν να ασχολούνται με το Internet τη δεκαετία του ’90 ο πρώτος browser που χρησιμοποίησαν -κατά πάσα πιθανότητα- ήταν ο Netscape Navigator. Για να μεταπηδήσουν μετά στον Internet Explorer, τον οποίο «απέσυρε» οριστικά πρόσφατα η Microsoft, ή στον Mozilla Firefox. Ποιος, όμως, είναι ο πιο δημοφιλής browser αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το GlobalStats, ο πιο δημοφιλής browser είναι ο Google Chrome. Κάτι μάλλον αναμενόμενο δεδομένου ότι είναι ο browser που είναι προεγκατεστημένος στις Android συσκευές (τόσο στα smartphones όσο και στα tablets), ενώ γενικώς πολλοί χρήστες τον προτιμούν επειδή υπάρχουν πολυάριθμες επεκτάσεις (extensions) που διευκολύνουν πολύ στο «σερφάρισμα» στα διάφορα sites.

Το μερίδιο του Chrome σε παγκόσμιο επίπεδο εκτιμάται στο εντυπωσιακό 64,73% για τον Μάιο, ένα ποσοστό που -με βάση τον αριθμό των χρηστών του Internet παγκοσμίως- μεταφράζεται σε περίπου 3,26 δισ. ανθρώπους! Πρακτικά, το 41% του παγκόσμιου πληθυσμού «σερφάρει» με τον browser της Google.

Στη δεύτερη θέση -με πολύ μεγάλη διαφορά- βρίσκεται ο Safari της Apple. Πρακτικά, οι χρήστες iPhone, iPad και υπολογιστών Mac, δείχνουν να προτιμούν τον browser της Apple και «αποφεύγουν» να στραφούν σε άλλες λύσεις και να «κατεβάσουν» τον Chrone ή κάποιο άλλο πρόγραμμα πλοήγησης. Το μερίδιο του Safari φθάνει στο 18,43% ή περίπου 950 εκατ. χρήστες και το αποτέλεσμα είναι ότι πάνω από το 83% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο παγκοσμίως να «σερφάρουν» χρησιμοποιώντας τους δύο δημοφιλέστερους browsers.

Χρησιμοποιούνται άλλοι browsers; Ναι, αλλά η δημοτικότητα τους είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Ο Edge, ο browser που αντικατέστησε τον Internet Explorer, έχει ένα μερίδιο της τάξεως μόλις του 3,3%, παρά το γεγονός ότι υπάρχει τεράστια προώθηση από την πλευρά της Microsoft που τον συνιστά για χρήση στα Windows. Ενδεχομένως ότι δεν έχει πολλές διαφορές σε σχέση με τον Chrome να είναι ένας ακόμη λόγος που πολλοί χρήστες -λόγω και της συνήθειας από τα smartphones- να προτιμούν την εφαρμογή της Google.

Όσον αφορά στο Firefox, κινείται και αυτός στα επίπεδα του 3,3%. Ένα πρόγραμμα που δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην ασφάλεια και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, όντας άλλωστε «παιδί» της κοινότητας του «ανοικτού κώδικα» (open source). Στο παρελθόν, ήταν πολύ πιο δημοφιλής αλλά η αύξηση της δημοτικότητας των smartphones έδωσε ώθηση στον Chrome, οδηγώντας στην πλήρη κυριαρχία του.

Στην 5η θέση είναι η εφαρμογή Samsung Internet, η οποία πρακτικά είναι ο browser που συναντάμε στα smartphones και στα tablets της Samsung. Πολλοί χρήστες τον χρησιμοποιούν πολύ απλά γιατί είναι ο browser που στις συσκευές της Samsung είναι η προεπιλεγμένη εφαρμογή. Με δεδομένο ότι η εφαρμογή είναι αρκετά καλή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν σπεύδουν να επιλέξουν τον Chrome για να «σερφάρουν» από τη φορητή συσκευή τους.

Τέλος, υπάρχει και ο Opera, το μερίδιο του οποίου είναι στο 2,3% και είναι ένας browser με φανατικούς «οπαδούς». Πολύ απλά, γιατί θεωρείται εξαιρετικά γρήγορος και ελαφρύς με αποτέλεσμα να έχει αρκετά μεγάλη δημοτικότητα σε χρήστες που ασχολούνται λίγο παραπάνω με τις τεχνικές λεπτομέρειες των εφαρμογών που χρησιμοποιούν για να «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ