Σύνδρομο υπερβολικής προπόνησης: Ακυρώνει τα επιθυμητά αποτελέσματα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η άσκηση μας δίνει έναν αναρίθμητο κατάλογο ωφελειών για την υγεία μας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Από την ψυχολογική πλευρά, βοηθά στη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους, ευνοεί την προσαρμοστική αντιμετώπιση του στρες, αυξάνει την αυτοεκτίμηση και βελτιώνει τις κοινωνικές σχέσεις. Σε σωματικό επίπεδο, μας βοηθά να αποτρέψουμε την παχυσαρκία και τις καρδιαγγειακές διαταραχές.

Το σύνδρομο υπερπροπόνησης εκδηλώνεται τόσο μέσω φυσιολογικών όσο και ψυχολογικών διαταραχών και μέσω μη προσαρμοστικών συμπτωμάτων. Γενικά, το άτομο που πάσχει από αυτήν έχει κόπωση, αϋπνία, απώλεια όρεξης, μειωμένο σωματικό βάρος, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, συχνές λοιμώξεις, πεπτικές διαταραχές και ακόμη και αμηνόρροια που συνοδεύεται από οστεοπόρωση. Σε ψυχολογικό επίπεδο, μπορεί να εμφανιστεί κατάθλιψη, άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, απάθεια, συνεχής ψυχική κόπωση, αδιαφορία, μειωμένη συγκέντρωση και συναισθηματική αστάθεια. Μπορείτε επίσης να δείτε αλλαγές στην απόδοση, οι οποίες εκδηλώνονται με λιγότερη δύναμη, αντοχή, ταχύτητα και συντονισμό.

Όπως μπορείτε να φανταστείτε, το άτομο που πάσχει από αυτό το σύνδρομο θα έχει περισσότερα τεχνικά λάθη. Κατά συνέπεια, θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερη δυσκολία στην επίτευξη των προτεινόμενων στόχων. Σε φυσιολογικό επίπεδο θα αυξηθεί ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση, καθώς και η κατανάλωση οξυγόνου. Η απλή διακοπή της προπόνησης δεν είναι αρκετή, οπότε το πιο σημαντικό είναι να εντοπίσετε το σύνδρομο υπερπροπόνησης το συντομότερο δυνατό. Για να μπορέσετε να το αντιστρέψετε, είναι ζωτικής σημασίας να προσαρμόσετε διάφορους παράγοντες: τον χρόνο αφοσίωσης, το φορτίο προπόνησης και τον χρόνο ανάκαμψης μεταξύ των συνεδριών.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here