Πίτες Χειμώνας: Τραχανόπιτα Μετσοβίτικη, “ψητή” στο τηγάνι

Πίτες Χειμώνας: Η τραχανόπιτα αυτή έχει την εξής ιδιαιτερότητα: η λογική της γέμισής της προέρχεται απ’ το Μέτσοβο, αλλά ο τρόπος ψησίματος σε τηγάνι μάς ήρθε απ’ την Αλόννησο. Καθώς σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν τοπικές παραδόσεις με πίτες, εμείς προσπαθήσαμε να γεφυρώσουμε δύο τοπικές συνταγές δημιουργώντας μια νέα εκδοχή.

Η συγκεκριμένη επιλογή μας έχει να κάνει και με την ευκολία της τεχνικής της Αλoννήσου, όπου η πίτα γεμίζεται και ψήνεται στο τηγάνι σε λίγα λεπτά. Γιατί εδώ η ιδέα είναι ότι με το περίσσευμα του τραχανά μπορείς να φτιάξεις στα γρήγορα μια νόστιμη πιτούλα να υπάρχει…

Έτσι ο βουνίσιος τραχανάς και η φέτα παντρεύονται όπως στο Μέτσοβο και στη συνέχεια αντί να μπουν στο φούρνο με φύλλο, συναντούν την τσαχπινιά των Σποράδων και ψήνονται με φύλλο κρούστας στο τηγάνι. Χαρακτηριστικά της συνταγής:

Πανεύκολη συνταγή που απαιτεί μόνο λίγη προσοχή στην τεχνική και θα ξεμπερδέψετε σε 15’, έχοντας βέβαια περίσσευμα από τραχανά.

Υλικά για 2-4 άτομα

4 φύλλα κρούστας για πίτες

200 γρ. φέτα

150 γρ. έτοιμος γλυκός τραχανάς

50 ml. ελαιόλαδο

¼ κ.γ. πιπέρι

Διαδικασία Παρασκευής

  1. Προεργασία

Ετοιμάζετε τον γλυκό τραχανά βράζοντας σε αναλογία 1 μέρος γλυκό τραχανά προς 2.5 μέρη νερό, αλάτι και πιπέρι. Τον αφήνετε να κρυώσει. Η λογική εδώ είναι ότι έχετε φάει τραχανά κάποια μέρα και με ό,τι περίσσεψε θα κάνετε την τραχανόπιτα, οπότε διευκρινιστικά, τα 150 γρ. που αναφέρονται στις ποσότητες, αφορούν στον έτοιμο τραχανά και όχι σε πρώτη ύλη.

  1. Ετοιμάζετε τη γέμιση

Θρυμματίζετε τη φέτα σε ένα μπολ και ρίχνετε 2-3 μεγάλες κουταλιές έτοιμο (κρύο) τραχανά, ανακατεύετε και προσθέτετε πιπέρι. Οι αναλογίες που προτείνουμε μεταξύ φέτας και τραχανά είναι ό,τι θεωρούμε εμείς ιδανικό και ισορροπημένο, αλλά αν είστε ιδιαίτερα τραχανόφιλοι θα μπορούσατε να βάλετε και λίγη παραπάνω ποσότητα.

  1. Ετοιμάζετε το φύλλο

Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι λαδώνετε με πινέλο τον πάτο. Απλώνετε το πρώτο φύλλο κρούστας, το λαδώνετε με το πινέλο και πάνω του , κάθετα προς αυτό βάζετε το δεύτερο. Λαδώνετε και στη συνέχεια βάζετε το τρίτο φύλλο, όπως ακριβώς βάλατε το πρώτο, λαδώνετε και τέλος βάζετε πάλι κάθετα σ’ αυτό, το τέταρτο φύλλο. Τα πατάτε κάτω να πάρουν την κούρμπα του τηγανιού.

  1. Γεμίζετε και κλείνετε τη πίτα

Απλώνετε τη γέμιση μέσα στα φύλλα στο τηγάνι και στη συνέχεια αρχίζετε να κλείνετε την πίτα από πάνω ξεκινώντας απ’ το τέταρτο φύλλο που ενώνετε τις άκρες στο κέντρο. Στη συνέχεια πάτε στο τρίτο που ενώνοντας τις άκρες λογικά θα κλείσει όλη η γέμιση, το λαδώνετε αν χρειάζεται και στη συνέχεια επαναλαμβάνετε με τα δύο τελευταία φύλλα. Εκεί λαδώνετε ελαφρά όλη τη πάνω επιφάνεια και με το δάχτυλό σας στρογγυλεύετε την πίτα αν χρειάζεται και την κουνάτε κυκλικά ώστε να είναι σαφές ότι δεν κόλλησε κάπου το φύλλο στον πάτο του τηγανιού.

  1. Ψήνετε την πίτα

Ανάβετε το μάτι σε μεσαία ένταση (6-7) και μόλις ακούσετε το λάδι να τσιτσιρίζει από κάτω, αρχίζετε και κουνάτε κυκλικά τη πίτα κάθε τόσο ώστε να μένει αποκολλημένη απ’ τον πάτο και να ψήνεται παντού. Στα 3-4 λεπτά τσεκάρετε να έχει πάρει χρώμα το φύλλο και ετοιμάζεστε να την γυρίσετε ανάποδα. Θα πάρετε ένα καπάκι κατσαρόλας ελαφρά μεγαλύτερο απ’ το τηγάνι, θα το ακουμπήσετε πάνω στο τηγάνι και στη συνέχεια θα αναποδογυρίσετε γρήγορα το τηγάνι με το καπάκι κολλημένο πάνω του ώστε η πίτα να κάτσει στο εσωτερικό του καπακιού με τη ψημένη πλευρά από πάνω. Μετά θα την αφήσετε να κυλίσει πίσω στο τηγάνι ώστε να ψηθεί και η άλλη πλευρά. Για καλό και για κακό αυτή τη δουλειά, κάντε τη με ένα ακόμη τηγάνι από κάτω και γάντια, μην πέσει καυτό λάδι και γίνει κανένα ατύχημα. Άλλα 3-4 λεπτά ψήσιμο όπως και πριν, γυρνώντας τη τακτικά και μόλις πάρει χρώμα και γίνει τραγανό το φύλλο, είναι έτοιμη να μεταφερθεί σε πιατέλα.

Σερβίρισμα:

Όπως πάντα στις πίτες αφήνετε κάποια λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και στη συνέχεια κόβετε και σερβίρετε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here