Τηγανητά τρόφιμα: Κίνδυνος παρουσίασης καρδιαγγειακών νοσημάτων

Οι συγγραφείς ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται με κάθε επιπλέον εβδομαδιαία κατανάλωση 114 γραμμαρίων. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης εμφανίζονται στο περιοδικό Heart. Γενικά, η δυτική διατροφή είναι υψηλή σε επεξεργασμένα κρέατα, κορεσμένα λίπη, εξευγενισμένα σάκχαρα και υδατάνθρακες, και χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά, ολόκληρους κόκκους και θαλασσινά. Αυτός ο τύπος διατροφής θεωρείται παράγοντας κινδύνου για παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

Τα τρόφιμα με επικάλυψη αλεύρου και τηγανισμένου είναι συχνά υψηλά σε θερμίδες. Και, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, έχουν ωραία γεύση, κάτι που κάνει υπερβολική τάση. Επίσης, τα τηγανητά τρόφιμα, ιδίως εκείνα από καταστήματα ταχυφαγείων, συχνά περιέχουν trans λίπη. Αυτά αυξάνουν τα επίπεδα χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης ή “κακής” χοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα της βοηθητικής λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας ή της “καλής” χοληστερόλης. Επιπλέον, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το τηγάνισμα ενισχύει την παραγωγή χημικών υποπροϊόντων, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού.

Οι επιστήμονες είχαν ήδη συσχετίσει την κατανάλωση τηγανητών τροφίμων με την ανάπτυξη παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, στεφανιαίας νόσου και υπέρτασης. Οι συγγραφείς συγκέντρωσαν τα δεδομένα από 17 μελέτες, οι οποίες περιλάμβαναν δεδομένα από 562.445 συμμετέχοντες και 36.727 σημαντικά καρδιαγγειακά συμβάντα, για να αξιολογήσουν τη σχέση με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Συγκέντρωσαν επίσης στοιχεία από έξι μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 754.873 συμμετέχοντες και 85.906 θάνατοι, για να αναζητήσουν συσχετισμούς μεταξύ τηγανητών τροφίμων και θνησιμότητας.  Οι ερευνητές βρήκαν ότι, σε σύγκριση με τους ερωτηθέντες που έτρωγαν τη μικρότερη ποσότητα τηγανητού φαγητού, όσοι έτρωγαν περισσότερο είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων, 22% αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 37% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here