Ζευγάρι διαφωνία: Η λύση σε ένα ζευγάρι… κάλτσες

Αν ο θερμοστάτης είναι ένα σημείο διαμάχης στη σχέση σας, κλινικός ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα ύπνου, Michael J. Ο Breus, Ph.D., επίσης γνωστός ως “Ο Γιατρός Ύπνου”, μοιράζεται μια έξυπνη λύση: ένα μικρό ζευγάρι κάλτσες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άκρα σας (π.χ. χέρια και πόδια) μπορούν να επηρεάσουν τη θερμοκρασία του σώματος γενικά, ειδικά κατά τη διάρκεια του ύπνου: Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, η θερμοκρασία των ποδιών σας αυξάνεται φυσικά πριν τον ύπνο, έτσι η θέρμανση των ποδιών σας—με ένα ασαφές ζευγάρι κάλτσες, ίσως—μπορεί να στείλει στον εγκέφαλό σας σήματα ότι είναι ώρα για ύπνο.

Μια μελέτη έδειξε ακόμη ότι το ζέσταμα των ποδιών συσχετιζόταν με μεγαλύτερο συνολικό χρόνο ύπνου και λιγότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια μιας 7ωρης ανάπαυσης. Αν βρεθείτε στην άλλη πλευρά της διαμάχης, ο Breus συνιστά να ξεδώσετε τις κάλτσες, αντί να γλιστρήσετε κάτω από τα σκεπάσματα. Ας σας υπενθυμίσουμε ότι η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός σας πέφτει φυσιολογικά τη νύχτα, ως μέρος του κιρκάδιου ρυθμού, οπότε το να νιώθεις πολύ ζεστός πριν το κρεβάτι δεν είναι ιδανικό.

Και πάλι, τα πόδια σας μπορούν να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε τη συνολική θερμοκρασία του σώματός σας, έτσι η έκθεσή τους στον αέρα μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να χάσει θερμότητα και να πέσει στο επιθυμητό βαθμό.  Με άλλα λόγια, η άκρη λειτουργεί αμφίδρομα: Αν αισθάνεσαι κρύος όταν κοιμάσαι, το να φοράς ένα ζευγάρι κάλτσες μπορεί να στείλει σήματα ύπνου στον εγκέφαλό σου και να σε κρατήσει ζεστή,  εάν είστε πολύ ζεστά, η έκθεση των ποδιών σας σε ψυχρότερο αέρα μπορεί να βοηθήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας να μειωθεί.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here