Θεοδωρίδου: Αποτελεσματικός ο εμβολιασμός κατά των μεταλλάξεων

Ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και ώρα 18:00, από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όπως ανακοίνωσε η κυρία Θεοδωρίδου, “την εβδομάδα που πέρασε υπήρξε συγκινητική προσέλευευση ηλικιωμένων για εμβολιασμό. Περισσότερα από 70 χιλ. άτομα εμβολιάστηκαν χωρίς παρενέργειες. Δύο δόσεις περιλαμβάνει ο εμβολιασμός. Η πρώτη δόση εξασφαλίζει τα αντισώματα από την ημέρα του εμβολιασμού σιγά σιγά και μέχρι τη 15η μέρα η προστασία φτάνει περίπου 52%. Μετά από 21 μέρες χρειάζεται η δεύτερη δόση του εμβολιασμού. Το διαβατήριο για την ανοσία το παίρνουν οι πολίτες με τη δεύτερη δόση που πετυχαίνει ανοσία πάνω από 95%.

Συζήτηση για τροποποίηση του εμβολιαστικού χρονοδιαγράμματος στην Ευρώπη. Δεν αντιπροσωπεύει την πολιτική του δικού μας εμβολιασμού.  Κατά τη διάρκεια της πρώτης δόσης, υπάρχει παράθυρο που επιτρέπει τη λοίμωξη. Χρειάζεται προσοχή τις πρώτες μέρες και ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται μετά τη 12η μέρα. Πολλά άτομα σε δομές μετά τον εμβολιασμό νόσησαν. Η πρώτη δόση θα βοηθήσει στα ήπια συμπτώματα, με τη δεύτερη δόση θα επωφεληθούν πλήρως από τον εμβολιασμό. Ευχάριστα αποτελέσματα από Ισραήλ που έχει την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη. Μετά την πρώτη δόση παρατηρήθηκε σε ένα 30% μείωση 25% των σοβαρών λοιμώξεων.

Ο πόλεμος των μεταλλάξεων. Αέναος ο πόλεμος ανθρώπου και ιών. Η μετάλλαξη Β117 με αυξημένη μεταδοτικότητα φαίνεται ότι δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Προσφέρει ισχυρή προστασία ακόμα και από τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Ιδρύθηκε δίκτυο παρακολούθησης γονιδιακών μεταβολών. Οι μεταλλάξεις είναι αργές σε σύγκριση με τον ιό της γρίπης¨.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here