Σεξ: Πώς συνδέεται με την αγάπη

Οι σύντροφοι κάνουν σεξ για προσωπικούς λόγους – αισθάνονται καλά και μπορεί να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση τους. Αλλά και για λόγους εστιασμένους στη σχέση – ενισχύει την εγγύτητα και ευχαριστεί κάποιον που αγαπά κάποιον άλλο. Μακροπρόθεσμα, τα περισσότερα ζευγάρια θα αντιμετωπίσουν σεξουαλικές προκλήσεις, καθώς τα σώματα αλλάζουν με την ηλικία και η επιθυμία των ατόμων για σεξουαλική επαφή μειώνεται (και γενικά μειώνεται ανεξαρτήτως σώματος δηλαδή). Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι τα περισσότερα ζευγάρια αγωνίζονται να μιλήσουν για το σεξ με ειλικρίνεια, και ότι όταν το κάνουν, αυτό τα φέρνει πιο κοντά.

Η αγάπη φέρνει επίσης κοντά τους ανθρώπους, αλλά χρειάζεται κάτι περισσότερο από την αγάπη για να μείνουμε μαζί. Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ζευγάρια που χώρισαν παρά το γεγονός ότι πίστευαν ότι ήταν ερωτευμένοι μεταξύ τους, λόγω της απιστίας ενός συντρόφου ή λόγω απόστασης ή περιστάσεων. Αλλά ακόμη και σε μακροχρόνιες σταθερές σχέσεις, οι σύντροφοι που αισθάνονται ότι είναι ερωτευμένοι μπορεί να χωρίσουν, εάν κάποιος πιστεύει ότι δεν είναι συναισθηματικά ασφαλής στη σχέση ή ότι στερείται πάθους ή οικειότητας.

Η Δύναμη του Σεξ

Το σεξ είναι μια σημαντική πτυχή πολλών σχέσεων και ενώ η έρευνα διαπιστώνει ότι, ενώ το κανονικό σεξ βοηθά στην εδραίωση του συναισθηματικού δεσμού ενός ζευγαριού, αυτή η ώθηση δεν προέρχεται από τη φυσική πράξη όσο από αυτό που εκφράζει – άνοιγμα, διαφάνεια, θετική επικοινωνία, και δέσμευση για την ενίσχυση και διατήρηση της ερωτικής ενέργειας. Αυτό που συμβαίνει μετά το σεξ είναι επίσης ζωτικής σημασίας: Η έρευνα σχετικά με τη σεξουαλική “μεταλαμπή” διαπιστώνει ότι το αίσθημα της αυξημένης σεξουαλικής ικανοποίησης μετά από μια σεξουαλική συνάντηση μπορεί να αφήσει τους συντρόφους να αισθάνονται καλύτερα ο ένας για τον άλλον για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες. Ενώ πολλοί σύντροφοι ανησυχούν γιατί μπορεί να μην κάνουν σεξ όσο συχνά έκαναν κάποτε ή αν πρέπει να μάθουν νέες τεχνικές, η μείωση της σεξουαλικής ζωής ενός ζευγαριού είναι πιο συχνά αντανάκλαση άλλων προβλημάτων στη σχέση, παρά η αιτία.

Η δύναμη της αγάπης

Οι σχέσεις αγάπης μπορεί κυριολεκτικά να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου: Η ύπαρξη υποστηρικτικής σχέσης είναι πιο προγνωστική για την αποτροπή της θνησιμότητας από το να σταματήσετε το κάπνισμα ή την άσκηση, ενώ μια τοξική σχέση είναι πιο επιβλαβής από οτιδήποτε. Αλλά η αγάπη είναι πάντα αμοιβαία, και μπορεί να επιβιώσει μόνο εάν και οι δύο σύντροφοι είναι πρόθυμοι να είναι ανοιχτοί και ειλικρινείς μεταξύ τους, να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους, να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και να ζητήσουν υποστήριξη αντί να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι μόνοι τους.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here