Ύπνος ομορφιάς: Η έλλειψη του μπορεί να εμποδίσει την κοινωνική σας ζωή

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μειωμένη ελκυστικότητα που προκαλείται από την έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική ζωή ενός ατόμου. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι λιγότερο πρόθυμοι να κοινωνικοποιηθούν με άτομα που δεν έχουν αρκετό χρόνο.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Dr. Tina Sundelin, του Τμήματος Κλινικής Νευροεπιστήμης στο Ινστιτούτο Karolinska στη Σουηδία, και συνεργάτες ανέφεραν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Royal Society Open Science.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευημερία μας. Όχι μόνο είναι σημαντικός για την σταθεροποίηση της μνήμης, αλλά και το σώμα μας χρειάζεται επίσης ύπνο για να αποκατασταθεί και να αναζωογονηθεί.

Ωστόσο, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου 1 στους 3 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες αποτυγχάνουν να κοιμηθούν για τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.

Δεν προκαλεί έκπληξη, ότι ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει την εμφάνισή μας, με τα διογκωμένα μάτια και μια θαμπή επιδερμίδα να είναι δύο από τα ενδεικτικά σημάδια ενός κακού βραδινού ύπνου – και, σύμφωνα με τη μελέτη, αυτά τα αποτελέσματα δεν περνούν απαρατήρητα από άλλους.

Οι ενήλικες με έλλειψη ύπνου κρίνονται ως λιγότερο ελκυστικοί και υγιείς.

Η Sundelin και οι συνάδελφοί της συμμετείχαν στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 25 υγιείς άνδρες και γυναίκες.

Κάθε συμμετέχων έπρεπε να κοιμηθεί για 8 ώρες για 2 συνεχόμενες νύχτες. Μια εβδομάδα αργότερα, ζητήθηκε από τα άτομα να περιορίσουν τον ύπνο τους σε μόλις 4 ώρες για 2 συνεχόμενες νύχτες.

Μετά και από τις δύο συνθήκες ύπνου, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν ένα εργαστήριο για να τραβήξουν μία φωτογραφία. Για τις φωτογραφίες, ζητήθηκε από τα υποκείμενα να μην φορούν μακιγιάζ, να έχουν τα μαλλιά τους μακριά από τα πρόσωπά τους και να φορούν γκρι μπλουζάκι.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές στρατολόγησαν 122 ενήλικες – που αναφέρονται ως “βαθμολογητές” – και τους ζήτησαν να δουν κάθε φωτογραφία. Ζητήθηκε από τους ενήλικες να αξιολογήσουν πόσο ελκυστικό, υγιές ή αξιόπιστο αντιλαμβάνονται το άτομο σε κάθε φωτογραφία, καθώς και αν θα ήθελαν να κοινωνικοποιηθούν με αυτό το άτομο.

Όχι μόνο οι συμμετέχοντες βαθμολογήθηκαν ως λιγότερο ελκυστικοί και υγιείς μετά τον περιορισμό του ύπνου από ό, τι όταν ήταν ξεκούραστοι, αλλά ανέφεραν επίσης μειωμένη προθυμία να κοινωνικοποιηθούν με ενήλικες που έμοιαζαν άυπνοι.

Οι αξιολογήσεις αξιοπιστίας δε φαίνεται να επηρεάζονται από τη διάρκεια του ύπνου, αναφέρει η ομάδα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here