Πάρκινσον: Η μη επεμβατική εγκεφαλική διέγερση μπορεί να μειώσει τον τρόμο

Είναι συνήθως μια επεμβατική διαδικασία επειδή τα ηλεκτρόδια πρέπει να εμφυτευτούν στον εγκέφαλο. Ωστόσο, τώρα επιστήμονες στο UCL έχουν βρει έναν τρόπο να χρησιμοποιούν μη επεμβατική εγκεφαλική διέγερση για να διευκολύνουν τον τρόμο που απαντάται συνήθως σε καταστάσεις, όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μία από τις πιο κοινές νευροεκφυλιστικές καταστάσεις, που συνήθως συνδέονται με τη γήρανση, αν και υπάρχουν και πολλοί νεότεροι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν. Δεν είμαστε σίγουροι γιατί μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν το Πάρκινσον και δεν υπάρχει θεραπεία. Ο τρόμος – ακούσιες συσπάσεις των μυών – είναι ένα από τα συμπτώματα του Πάρκινσον και μπορεί να είναι καταστροφικό. Οι ρυθμικές συσπάσεις στα άκρα μπορεί να δυσκολεύουν πολύ το να φάτε, να περπατήσετε, να ντυθείτε και γενικότερα να φροντίσετε τον εαυτό σας. Ο τρόμος δεν αποτελεί αποκλειστικό σύμπτωμα για το Parkinson – πολλές άλλες νευρολογικές καταστάσεις το προκαλούν επίσης.

Παρά την έρευνα δεκαετιών, οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να πουν ποια είναι η βασική αιτία του τρόμου. Αυτό καθιστά σχεδόν αδύνατο να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία με φάρμακα. Η εγχείρηση εγκεφάλου μερικές φορές βοηθά, αλλά είναι πολύ επεμβατική και, ως εκ τούτου, δεν είναι διαθέσιμη σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων λόγω εγγενών κινδύνων. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν πρόσφατα έναν τρόπο υπολογισμού και παρακολούθησης της φάσης αυτών των εγκεφαλικών κυμάτων σε πραγματικό χρόνο, ο οποίος στη συνέχεια τους επιτρέπει να τα αντιμετωπίζει με μια μη επεμβατική μορφή ηλεκτρικής διέγερσης.

Οι επιστήμονες κάλεσαν 11 άτομα με σύνδρομο Essential Tremor (ETS) να συμμετάσχουν σε αυτή τη μελέτη. Τους εφήρμοσαν ηλεκτρόδια στο τριχωτό της κεφαλής, διευθετημένα ώστε να μεγιστοποιήσουν τα ηλεκτρικά πεδία στην παρεγκεφαλίδα. Η διέγερση του εγκεφάλου συγχρονίστηκε με συγκεκριμένες φάσεις αυτών των ανώμαλων ταλαντώσεων. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μη επεμβατική εγκεφαλική διέγερση μείωσε σημαντικά τον τρόμο, καθιστώντας το πλάτος του όχι τόσο μεγάλο. Ο Δρ Nir Grossman, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, εξήγησε: «Οι τρόμοι προκαλούνται από μη φυσιολογικό συγχρονισμό στις κινητικές περιοχές του εγκεφάλου, αλλά οι βιολογικές διεργασίες στις οποίες βασίζονται δεν είναι ακόμη καλά κατανοητές. Στοχεύοντας το χρονικό μοτίβο του μη φυσιολογικού συγχρονισμού του εγκεφάλου, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε, μη επεμβατικά, παρά την περιορισμένη γνώση των ακριβών αιτίων».

Φυσικά, αυτά είναι πολύ πρώιμα αποτελέσματα από μια μελέτη που μόλις ξεκίνησε. Ωστόσο, οι επιστήμονες πρόκειται να αναπτύξουν αυτήν την ιδέα περαιτέρω, ελπίζοντας να δημιουργήσουν μια ευρέως διαθέσιμη θεραπεία για τον τρόμο. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η μελέτη μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο είδος συσκευής, το οποίο είναι σχετικά προσιτό και μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα ασθενών του Parkinson.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here