Κορωνοϊός κίνδυνοι: Στο επίκεντρο η κίνηση θερμότητας και αέρα στο εσωτερικό

Κορωνοϊός κίνδυνοι: Η φυσική της θερμοδυναμικής μπορεί να είναι πολύτιμη όταν πρόκειται για την αξιολόγηση της κίνησης των σωματιδίων που μεταφέρουν τον κορονοϊό, σύμφωνα με νέα έρευνα. Αυτό παρέχει μια σταδιακή προσέγγιση για το σχεδιασμό κτιρίων. Νέα έρευνα εξέτασε τα τυπικά μοτίβα διάχυσης του κορονοϊού σε εκπνεόμενα σωματίδια. Αυτό αποκαλύπτει ότι η πιθανότητα παρουσίας ιών σε έναν δεδομένο χώρο είναι πολυπαραγοντική. Αυτό προέρχεται από το Universidade da Beira Interior, Covilha, Portugal και το Università di Messina, Messina Italy.

Οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη περιλαμβάνουν τη σχετική διάσταση των μικροσταγονιδίων που εκδιώκονται από ένα μεταδοτικό άτομο και την ατμοσφαιρική θερμοκρασία και υγρασία . Επιπλέον, πρέπει να ληφθεί υπόψη η παρουσία ατμοσφαιρικών σωματιδίων και ρύπανσης. Οι ρύποι μπορούν να λειτουργήσουν ως πρόσθετο όχημα για τη μεταφορά του ιού.

Με αυτό το τελευταίο σημείο, μοντέλα πανδημικής διάχυσης καταδεικνύουν συσχέτιση μεταξύ της ποιότητας του αέρα και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των συγκεντρώσεων των ιογενών σωματιδίων. Είναι ανησυχητικό ότι ο κοροναϊός – ο SARS-CoV-2 – μπορεί να ανιχνευθεί στον αέρα και να παραμείνει βιώσιμος 3 ώρες μετά τον αερισμό.

Ισχυρίζεται επίσης ότι τα μεγάλα σταγονίδια τείνουν να καθιζάνουν γρήγορα και δεν υποβάλλονται σε πλήρη εξάτμιση. Αυτό σημαίνει ότι προκαλούν πιθανή μόλυνση σε μια ζώνη κοντά στο μολυσμένο άτομο. Με μικρά σταγονίδια , αυτά μετακινούνται από το ζεστό και υγρό περιβάλλον του αναπνευστικού συστήματος στο ψυχρότερο και λιγότερο υγρό εξωτερικό περιβάλλον. Εδώ τα σταγονίδια υπόκεινται σε μηχανισμούς εξάτμισης. Οι περιβαλλοντικές συνθήκες και η θερμοδυναμική διαμορφώνουν τον βαθμό κινδύνου.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο είναι το εσωτερικό περιβάλλον, ειδικά με ενεργά συστήματα εξαερισμού. Αυτό σχετίζεται με το ρυθμό διάχυσης των εκπεμπόμενων σταγονιδίων, τα οποία μπορεί να ευνοούνται από τη χρήση συστημάτων θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού (HVAC) που ανακυκλώνουν τον αέρα και όχι αντλώντας αέρα από έξω.

Αυτό το εύρημα αυξάνει τις επιπλοκές που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να κατανοήσουμε καλύτερα τη δυναμική του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης της διάχυσης και των ποσοστών μόλυνσης. Για να το καταλάβουν καλύτερα, οι ερευνητές έχουν δείξει πώς μια μεγαλύτερη κατανόηση της μεταφοράς θερμότητας και μάζας μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση των ποσοστών μόλυνσης. Με άλλα λόγια, η κατανόηση της θερμοδυναμικής των ζωντανών συστημάτων.

Όταν οι τροποποιήσεις κτιρίων είναι δύσκολες, η μελέτη συνιστά τον καθαρισμό του αέρα, όπως με το όζον ή το υπεριώδες φως και την ενίσχυση της απολύμανσης του δωματίου. Η μελέτη εμφανίζεται στο International Journal of Heat and Mass Transfer και το ερευνητικό έγγραφο με τίτλο «Θα μπορούσε η θερμοδυναμική και η έρευνα μεταφοράς θερμότητας και μάζας να παράγουν ένα θεμελιώδες βήμα προόδου προς και σημαντική μείωση της εξάπλωσης SARS-COV-2;».

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here