Επίδομα Θέρμανσης: Τι ισχύει για τους πολύτεκνους

Με την εγκατάλειψη των 4 ζωνών που προβλεπόταν μέχρι πέρυσι και την υιοθέτηση συντελεστών για 13.500 περιοχές, οι οποίες θερμομετρήθηκαν από την ΕΜΥ. Υπήρξε μια καλύτερη καταγραφή των κλιματολογικών συνθηκών ανά την επικράτεια, που έγινε στη βάση θερμοκρασιών και όχι γεωγραφικού πλάτoυς όπως παλιότερα. Ορίστηκε χτες και η τιμή «βάσης», που είναι στα 220 ευρώ, μπήκε και μια προσαύξηση 10% για κάθε παιδί και έτσι βγαίνει η «σούμα».

Ουσιαστικά οι πολύτεκνοι σε περιοχές ορεινές όπου κάνει κρύο μπορεί να διεκδικήσουν μεγαλύτερα ποσά. Έτσι με βάση την εικόνα στο οικονομικό επιτελείο η υψηλότερη επιδότηση. Σχεδόν στα 550 ευρώ, αφορά πολύτεκνη οικογένεια σε περιοχή της Φλώρινας!

Πιο συγκεκριμένα με βάση την απόφαση οι πιο αυξημένοι συντελεστές με βάση τη μέτρηση της θερμοκρασίας αφορούν τις εξής περιοχές:

  •  Βελούχι: 356,40 ευρώ
  • Αγία Παρασκευή Κοζάνης και Βίγλα Φλώρινας: 354,20 ευρώ
  • Κάτω Βέρμιο Ημαθίας, Πηγάδια Νάουσας και Δασικό Χωριό Ξάνθης: 349,80 ευρώ
  • Πισοδέρι Φλώρινας: 338,80 ευρώ
  • Νέα Κοτύλη Καστοριάς και Λειβαδίτης Ξάνθης: 336,60 ευρώ

Η μεγάλη διαφορά με το παρελθόν είναι ότι τα ποσά αυξάνονται και για κατοίκους περιοχών της νότιας χώρας που όμως έχουν να αντιμετωπίσουν χαμηλές θερμοκρασίες ή ακόμη και περιοχές στη Βόρεια Αττική. Επίσης ο καθορισμός κατώτερου ποσού που διανέμεται στα 80 ευρώ δίνει ένα μπόνους σε περιοχές του Νότου που με το παλιό καθεστώς έμπαιναν στη Γ’ και Δ’ Ζώνη. Έτσι με βάση τις θερμοκρασίες και το πόσες μέρες καταγράφεται χαμηλή θερμοκρασία μπορεί κάποιες περιοχές να είδαν χαμηλούς συντελεστές ωστόσο με το κατώτερο πλαφόν στα 80 ευρώ κατάφεραν να «κλειδώσουν» ένα αυξημένο ποσό.

Για παράδειγμα στη Ρόδο, όπου υπάρχει ο συντελεστής 0,17 με τη βάση των 220 ευρώ το επίδομα θέρμανσης διαμορφωνόταν στα 37,40 ευρώ. Όμως με το κατώτατο όριο το ποσό ανέβηκε στα 80 ευρώ. Βέβαια αυτά τα ποσά «καλύπτουν» μια ποσότητα περίπου 90 – 100 λίτρων, που βέβαια ακόμη και για τη Ρόδο δεν είναι και αρκετή. Σημειώνεται ότι με βάση την ΚΥΑ όπου προσδιορίστηκε το νέο πλαίσιο πριν λίγους μήνες, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από 15 Οκτωβρίου 2020 ημερομηνία κατά την οποία ξεκινά η διάθεσή του.

Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ορίου που αναφέρθηκε, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα. Ειδικά για αγορές πετρελαίου θέρμανσης ορίζεται η τιμή 0,80 € ανά λίτρο.

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here