«Κούρεμα» οφειλών: Πώς θα ρυθμίστε τα χρέη σας σε έως 420 δόσεις


«Βροχή» οι αιτήσεις στην πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών στο πλαίσιο του νέου νόμου που δίνει «ανάσα» σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

«Έχει ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας στην οποία ρυθμίζονται οφειλές προς το Δημόσιο σε έως 240 δόσεις και προς τράπεζες σε έως 420 δόσεις» είπε η γνωστή φοροτεχνικός κυρία Φιλοθέη Μακριδάκη μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Η εφαρμογή ανήκει στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

«Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΕΓΔΙΧ ο φορολογούμενος πολίτης που έχει οφειλές μπορεί να ρυθμίσει με μία αίτηση και με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ μηνιαίως όλα τα χρέη του προς τις τράπεζες, τα funds, την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τους ΟΤΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά η φοροτεχνικός.

Για να μπορέσει να γίνει ρύθμιση των χρεών θα πρέπει όλα τα χρέη προς όλους συνολικά τους οφειλέτες να είναι άνω των δέκα χιλιάδων 10.000 ευρώ.

«Στην περίπτωση που γίνει προσπάθεια για ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων άνω του ενός 1 εκατομμυρίου τότε απαιτείται από την διαδικασία και η υποβολή business plan» διευκρινίζει η κυρία Μακριδάκη.

Τα βήματα

Αφού οριστικοποιηθεί και υποβληθεί η αίτηση στην πλατφόρμα. Γίνεται αυτοματοποιημένα η ανάρτηση της ρύθμισης. Η επόμενη κίνηση είναι οι πιστωτές να ψηφίζουν αν συμφωνούν. Το Δημόσιο ψηφίζει πάντα θετικά.

«Αν η πλειοψηφία 60% των πιστωτών ψηφίσει θετικά τότε η ρύθμιση επιβάλλεται και σε αυτούς που ψήφισαν αρνητικά» επισημαίνει η φοροτεχνικός.

Ο οφειλέτης που θα απευθυνθεί για ρύθμιση χρεών στην πλατφόρμα δεν μπορεί να χρωστάει μόνο σε μία τράπεζα διότι σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ρυθμίσει διμερώς το χρέος του.

«Για να γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία είναι απαραίτητο ο φορολογούμενος να χρωστάει τουλάχιστον σε δύο τράπεζες και μάλιστα, η μία να μην έχει πάνω από το 90% του συνολικού χρέους» τόνισε η κυρία Μακριδάκη και πρόσθεσε «θα πρέπει να απαντήσουμε και σε ένα πολύ συνηθισμένο ερώτημα που μου κάνουν, αν ο οφειλέτης μπορεί να χρωστάει μόνο στο Δημόσιο ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ και να ρυθμίσει την οφειλή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η απάντηση είναι βεβαίως και μπορεί» τόνισε η φοροτεχνικός.

Με βάση τον νέο Κώδικα για τη Ρύθμιση Οφειλών με Παροχή 2ης Ευκαιρίας, για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, μέσω των ρυθμίσεων της νέας πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, οι οφειλέτες θα μπορούν να επιτύχουν «κούρεμα» προσαυξήσεων έως 85% σε ασφαλιστικά ταμεία, 95% σε εφορία, 100% σε τράπεζες και «κούρεμα» στο κεφάλαιο της οφειλής έως 75% στο Δημόσιο και 80% στις τράπεζες.

Γενικά όσον αφορά το «κούρεμα» προς το Δημόσιο, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% για τα πρόστιμα, 85% για προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και 75% για το κεφάλαιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη φοροτεχνικό «δεν γίνεται καθόλου κούρεμα κεφαλαίου σε παρακρατούμενους φόρους όπως ΦΠΑ, ΦΜΥ».

Τέλος, όσον αφορά το «κούρεμα» προς τράπεζες δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 80% του κεφαλαίου και δεν υπάρχει όριο μέγιστου «κουρέματος» για τόκους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ