Κένυα covid-19: Ενέργειες αποτροπής επαναμετάδοσης από καμήλες σε ανθρώπους

Ήδη, επιστήμονες έχουν εντοπίσει 1.200 νέες ζωονοσογόνες, ή ζωονόσους ασθένειες, την ίδια στιγμή εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου 700.000 ακόμα ζωονοσογόνες ασθένειες για τις οποίες δεν γνωρίζουμε ακόμα. Ένα ζώο που αιχμαλωτίζει τον ενθουσιασμό των επιστημόνων και τον φόβο είναι η καμήλα. Σε όλη τη βορειοανατολική Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, οι άνθρωποι μεγαλώνουν αυτά τα θηλαστικά με την υποστήριξη της καμπούρας κατά εκατομμύρια. Ολόκληρες κοινωνίες βασίζονται στις καμήλες για γάλα και κρέας, γάμους και πλούτο.

Οι ιδιοκτήτες τους συχνά τους περιγράφουν ως ευγενή πλάσματα. Αλλά αν προσπαθήστε να προσεγγίσετε έναν με μια βελόνα για να πάρετε δείγματα αίματος ή με Q-tips για να πάρετε ρινικά και ορθογραφικά επιθέματα, και θα ανακαλύψετε γρήγορα την οργή τους. Ένα ξέσπασμα σε ένα νοσοκομείο έκρουσε συναγερμό ότι  δεν είναι μόνο οι κτηνοτρόφοι καμήλας που είναι ευάλωτοι στην ασθένεια, αλλά όλοι. Κι ενώ οι καμήλες μπορούν να είναι φορείς, η απειλή των Mers για τους ανθρώπους είναι κυρίως ανθρωπογενής. Καθώς η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή κάνει την ξηρασία πιο συχνή, παρατεταμένη και σοβαρή, οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις αγελάδες και άλλα ζώα για καμήλες, επειδή μόνο αυτές μπορούν να επιβιώσουν εβδομάδες χωρίς νερό.

Το αποτέλεσμα είναι ένας αυξανόμενος αριθμός καμήλων σε στενή επαφή με τους ανθρώπους – οι τέλειες συνθήκες για την εξάπλωση μιας θανατηφόρας νόσου. Η Κένυα φιλοξενεί 3 εκατομμύρια καμήλες – σχεδόν το 10% όλων των καμήλων στον κόσμο, και περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός από το Σουδάν και τη Σομαλία. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κένυα, το Marsabit φιλοξενεί τουλάχιστον 224.000 από αυτούς. Είναι σχεδόν τόσες καμήλες όσο και οι άνθρωποι.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here