Μηχανικοί εκτυπώνουν υψηλής απόδοσης βιομετρικής αισθητήρες απευθείας στο δέρμα

Τα διάφορα wearables τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει της μόδας και μπορούν να μας παρέχουν πολύτιμα δεδομένα, όπως είναι τα επίπεδα του άγχους, οι καρδιακοί παλμοί μας κλπ. Ακόμη, ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί, που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, όπως είναι για παράδειγμα η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και άλλοι δείκτες και βιομετρικά χαρακτηριστικά του οργανισμού.

Ερευνητές και μηχανικοί από τις ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν μία νέα πρόταση. Αυτή μας φέρνει ασύρματα τα βιομετρικά μας δεδομένα στην οθόνη του υπολογιστή ή του έξυπνου κινητού μας με μία απλή εφαρμογή, όπως αυτές που χρησιμοποιούμε για να συνδεθούμε στα κοινωνικά δίκτυα, για να παίξουμε στο NetBet καζίνο κάποιο παιχνίδι, για να δούμε κάποια ταινία στο Netflix κλπ.

Η εκτύπωση των αισθητήρων επάνω στο δέρμα

Μέχρι σήμερα πέρα από τα ρολόγια και τα ηλεκτρόδια που είναι κάνεις υποχρεωμένος να φοράει όταν π.χ. χρησιμοποιεί κάποιο βηματοδότη ή άλλη ιατρική συσκευή, δεν υπήρχε κάποια άλλη ακριβής μέτρηση βιομετρικών χαρακτηριστικών. Η νέα πρόταση λοιπόν των ερευνητών στο Τμήμα Μηχανικής και Επιστήμης στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δημιούργησαν αισθητήρες που εκτυπώνονται απευθείας επάνω στο δέρμα. Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους με τη συγκεκριμένη τεχνική δημοσιεύτηκαν μάλιστα και είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Πρόκειται στην ουσία για εκτυπωμένα κυκλώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με αισθητήρες τους οποίους φορά κάνεις. Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη, γιατί τα κυκλώματα είναι μεταλλικά και είναι δύσκολο να εκτυπωθούν πάνω στο δέρμα, αλλά παράλληλα και να παραμείνουν επάνω σε αυτό. Όμως η ομάδα των ερευνητών και μηχανικών κατάφερε να λύσει σημαντικά τεχνικά ζητήματα και κυρίως σε εκείνο της θερμότητας, καθώς η τεχνολογία απαιτεί υψηλές θερμοκρασίες για να λειτουργήσει. Υπό κανονικές συνθήκες, οι υψηλές αυτές θερμοκρασίες, έστω και 40 βαθμών, θα έκαιγαν το ανθρώπινο δέρμα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία, ωστόσο, μπορεί να λειτουργήσει σε θερμοκρασία δωματίου, κάνοντας ακίνδυνη τη χρήση της για τους ανθρώπους αλλά και για ζώα.

Οι δυνατότητες των αισθητήρων

Οι αισθητήρες έχουν τη δυνατότητα να καταγραφούν με ακρίβεια και ακατάπαυστα στοιχεία όπως είναι η θερμοκρασία, η υγρασία, τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, τους καρδιακούς παλμούς και άλλα δεδομένο. Στη συνέχεια παρέχουν ασύρματα τα δεδομένα αυτά σε κάποια συσκευή, όπου γίνεται η επεξεργασία και η προβολή τους. Η όλη διαδικασία μεταξύ των άλλων, είναι και φιλική προς το περιβάλλον, από τη στιγμή που οι αισθητήρες διαλύονται μέσα στο νερό μέσα σε λίγες μέρες και μπορούν να αφαιρεθούν απλά με ένα ζεστό ντους. Έχουν τη δυνατότητα επίσης να ανακυκλωθούν.

Το επόμενο βήμα της έρευνας

Οι ερευνητές προγραμματίζουν να τροποποιήσουν την τεχνολογία έχοντας κατά νου συγκεκριμένες εφαρμογές. Θα μπορούσαν Για παράδειγμα οι αισθητήρες να εντοπίζουν συγκεκριμένα συμπτώματα που σχετίζονται με ιώσεις και άλλες παθήσεις. Βέβαια, δεν είναι εύκολο για τον καθένα να μπορέσει να εκτυπώσει και να χρησιμοποιήσει από μόνος του αυτούς τους αισθητήρες. Θα διευκολύνει όμως τη χρήση σε πολλές περιπτώσεις ευαίσθητων ομάδων και στην παρακολούθηση της κατάστασής τους εξ αποστάσεως, κάτι που σήμερα είναι είτε ιδιαίτερα δαπανηρό, είτε απλά αδύνατο.

 

 

 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here