Ατμοσφαιρική Ρύπανση: Αυξημένος κίνδυνος μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης

Οι αυξήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ερευνητές από το University College London (UCL) διαπίστωσαν ότι ακόμη και η χαμηλή έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε όλη την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία φαίνεται να επηρεάζει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας (AMD).

Η AMD είναι η κύρια αιτία της μη αναστρέψιμης τύφλωσης μεταξύ ατόμων άνω των 50 ετών σε χώρες με υψηλό εισόδημα. Η AMD συνδέεται με την απώλεια της κεντρικής όρασης – που απαιτείται για την ανάγνωση, την εκτέλεση λεπτομερών εργασιών και την αναγνώριση προσώπων – και οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια είναι η γενετική, το γήρας και το κάπνισμα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν στις πιο μολυσμένες περιοχές είχαν τουλάχιστον 8% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι έχουν την κατάσταση, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Ophthalmology.

Η ομάδα μελέτησε δεδομένα από 115.954 άτομα ηλικίας μεταξύ 40-69 ετών, τα οποία είχαν συμμετάσχει στο Ηνωμένο Βασίλειο Biobank, μια μεγάλη μελέτη μισού εκατομμυρίου ανθρώπων που επικεντρώθηκε στις ιατρικές διαγνώσεις και τις βιολογικές μετρήσεις των συμμετεχόντων. Χρησιμοποιώντας μετρήσεις ματιών και δεδομένα από ερωτηματολόγια, οι ειδικοί μελέτησαν εκείνους που δήλωσαν ότι δεν είχαν εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας και στη συνέχεια συνέκριναν τα αποτελέσματα με την ποσότητα των ρύπων που εκτιμάται ότι βρίσκονται στις οικιστικές τους διευθύνσεις.

“Οι άνθρωποι που ζουν σε μια πιο μολυσμένη περιοχή αναφέρουν πιο συχνά τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας”, δήλωσε στο CNN ο Paul Foster, καθηγητής μελετών γλαυκώματος και οφθαλμικής επιδημιολογίας στο UCL και ανώτερος συγγραφέας της εφημερίδας. Ο Foster είπε ότι οι κύριοι ρύποι που συνδέονται με τον εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας ήταν σωματίδια PM2.5, διοξείδιο του αζώτου και άζωτο οξειδίου.

Το PM2.5 είναι μικροσκοπική ρύπανση σωματιδίων που μπορεί να μετακινηθεί βαθιά στους πνεύμονες όταν εισπνέεται και εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα σωματίδια, αποτελούμενα από σκόνη, βρωμιά, αιθάλη ή καπνό, προέρχονται από εργοτάξια, μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, χωράφια, καπνοδόχους ή πυρκαγιές και μπορεί να περιέχουν διαφορετικές χημικές ουσίες. Αλλά τα περισσότερα σωματίδια είναι ένα μείγμα ρύπων από σταθμούς παραγωγής ενέργειας, βιομηχανικές και εκπομπές οχημάτων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here