Σεξ: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον εθισμό στο πορνό

Αυτός ο τύπος εθισμού μπορεί να είναι αρκετά κοινός. Μερικοί γιατροί θεωρούν ότι ο εθισμός στο πορνό είναι μια υπερσεξουαλική διαταραχή – ένας όρος ομπρέλα που περιλαμβάνει συμπεριφορές όπως ο υπερβολικός αυνανισμός.

Μια μελέτη του 2019 δείχνει ότι ο επιπολασμός αυτών των διαταραχών μπορεί να είναι περίπου 3-6%. Ωστόσο, τα ποσοστά ήταν δύσκολο να προσδιοριστούν λόγω έλλειψης επίσημης κατάταξης. Ο εθισμός στο πορνό παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, με κάποια έρευνα που υποδηλώνει ότι δεν είναι καθόλου πραγματική κατάσταση.

Τι είναι ο εθισμός;

Ένας εθισμός είναι κάτι περισσότερο από ένα έντονο ενδιαφέρον για κάτι. Είναι μια ιατρική κατάσταση που αλλάζει τον εγκέφαλο και το σώμα και προκαλεί το άτομο να αισθάνεται υποχρεωμένο να συνεχίσει να χρησιμοποιεί μια ουσία ή να συμμετέχει σε μια δραστηριότητα, ακόμη και αν όταν το κάνει μπορεί να του προκαλέσει βλάβη. Οι περισσότερες έρευνες για τον εθισμό υποδηλώνουν ότι ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με κίνητρα και ανταμοιβή.

Συγκεκριμένα, ο εθισμός μεταβάλλει το σύστημα ντοπαμίνης του σώματος. Όταν ένα άτομο με εθισμό χρησιμοποιεί αρχικά την ουσία ή ασχολείται με τη συμπεριφορά, λαμβάνει γρήγορα πολύ ντοπαμίνη, προκαλώντας συναισθήματα ευχαρίστησης και ανταμοιβής. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα τους μπορεί να παράγει λιγότερη ντοπαμίνη και να βασίζεται στην ουσία ή τη συμπεριφορά για να αισθανθεί την ύπαρξή της. Το σεξ μπορεί να είναι μια πολύ ικανοποιητική συμπεριφορά, όσον αφορά τη ντοπαμίνη. Η χρήση πορνογραφίας μπορεί επίσης να ενεργοποιήσει το σύστημα ντοπαμίνης, ενδεχομένως οδηγώντας σε εθισμό.

Ο εθισμός επηρεάζει και άλλες πτυχές του εγκεφάλου, αλλάζοντας σταθερά και καθιστώντας όλο και πιο δύσκολο για το άτομο να αποφύγει την εθιστική ουσία ή τη συμπεριφορά.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here