Επιδερμίδα: Γιατί είναι σημαντικό να τη φροντίζετε

Αλλά όταν είναι σε κίνδυνο, μειώνεται η ικανότητα του δέρματος να λειτουργεί ως αποτελεσματικό φράγμα.

Το δέρμα σας είναι το παράθυρο στο σώμα σας που αποκαλύπτει τις ιστορίες της ζωής σας. Από τα ξεσπάσματα της ακμής κατά τη διάρκεια των εφηβικών σας ετών έως τη γλυκιά λάμψη της εγκυμοσύνης και τις ηλιακές κηλίδες της γήρανσης, τόσο η ηλικία όσο και η υγεία σας αντανακλώνται στο δέρμα σας.

Το δέρμα έχει πολλές λειτουργίες, καθιστώντας το το απόλυτο multitasker του ανθρώπινου σώματος. Ο πιο σημαντικός ρόλος του είναι η πρώτη γραμμή άμυνας μεταξύ του σώματός μας και του εξωτερικού κόσμου, που μας προστατεύει από βακτήρια, ιούς, ρύπανση και χημικές ουσίες που συναντάμε στο χώρο εργασίας και στο σπίτι. Το δέρμα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, διατηρεί την ισορροπία υγρών και ελέγχει την απώλεια υγρασίας.

Λειτουργεί επίσης ως φράγμα και “αμορτισέρ”, αναγνωρίζει τις αισθήσεις πόνου για να μας προειδοποιεί για κίνδυνο και μας προστατεύει από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV). Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το δέρμα σας. Η γενετική, η γήρανση, οι ορμόνες και οι καταστάσεις όπως ο διαβήτης είναι εσωτερικοί παράγοντες που επηρεάζουν το δέρμα.

Μερικά από αυτά δεν μπορείτε να τα επηρεάσετε, αλλά υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες που μπορείτε. Οι εξωτερικοί παράγοντες επιρροής όπως η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία και το πλύσιμο πολύ συχνά ή με πολύ ζεστό νερό μπορεί να βλάψουν το δέρμα. Μια ανθυγιεινή διατροφή, το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η έλλειψη άσκησης, η αφυδάτωση, το κάπνισμα και συγκεκριμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του δέρματος να λειτουργήσει ως αποτελεσματικό προστατευτικό φράγμα.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here