Παράδοση Εμβολίων ΕΕ: Ανεπαρκής ο αριθμός των εμβολίων για την ΕΕ

Η AstraZeneca και η Pfizer-BioNTech έχουν αμφότερες αναφέρει ότι τα προβλήματα παραγωγής σημαίνουν ότι δεν μπορούν να παρέχουν τους αναμενόμενους αριθμούς. Η ΕΕ προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να περιορίσει τις εξαγωγές εμβολίων που πραγματοποιήθηκαν στην ένωση, με τον υπουργό Υγείας της Γερμανίας να απαιτεί «δίκαιη διανομή». Ο υπουργός εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησε για το «αδιέξοδο του εθνικισμού εμβολίων».

Το εμβόλιο AstraZeneca παράγεται κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι προμήθειες του Ηνωμένου Βασιλείου για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech προέρχονται από το βελγικό εργοστάσιο της εταιρείας. Η παροχή εμβολίων έχει γίνει κρίσιμο ζήτημα καθώς τα κράτη επιδιώκουν να σταματήσουν τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης. Την περασμένη εβδομάδα, η AstraZeneca δήλωσε στην ΕΕ ότι υστερεί στον στόχο εφοδιασμού της λόγω προβλημάτων παραγωγής και η Pfizer-BioNTech δήλωσε επίσης ότι οι προμήθειες του εμβολίου της θα είναι χαμηλότερες.

Σε απάντηση, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη δήλωσε τώρα ότι οι εταιρείες που κάνουν εμβόλια Covid στο μπλοκ θα πρέπει να “παρέχουν έγκαιρη ειδοποίηση όποτε θέλουν να εξάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες”. Είπε ότι η 27μελής ένωση της ΕΕ θα “λάβει οποιαδήποτε ενέργεια απαιτείται για την προστασία των πολιτών του”. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn υποστήριξε την έκκλησή της, λέγοντας: “Δεν πρόκειται πρώτα για την ΕΕ, αλλά για το δίκαιο μερίδιο της Ευρώπης.”

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε στην εικονική εκδοχή του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που συνήθως πραγματοποιείται στο Νταβός, ότι θα πρέπει να υπάρχει «δίκαιη διανομή» σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε νωρίτερα στο φόρουμ: “Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων Covid-19 στον κόσμο. Και τώρα, οι εταιρείες πρέπει να τα παραδώσουν. Πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους.”

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here