Κορωνοϊός Μεταλλάξεις: Μεγαλύτερη πιθανότητα προσβολής μέσω των καθημερινών δραστηριοτήτων

Αξιωματούχοι υγείας ανησυχούν “εξαιρετικά” για τις νέες παραλλαγές Covid-19 που έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ και τι θα μπορούσαν να σημαίνουν τους επόμενους μήνες, δήλωσε ένας εμπειρογνώμονας τη Δευτέρα το βράδυ. “Έχουμε δει τι συμβαίνει σε άλλες χώρες που στην πραγματικότητα είχαν τον κορωνοϊό υπό σχετικά καλό έλεγχο, αλλά στη συνέχεια αυτές οι παραλλαγές εμφανίστηκαν και υυπήρξε εκρηκτική εξάπλωση του ιού και στη συνέχεια κατακλύστηκαν τα νοσοκομεία”, δήλωσε ο γιατρός έκτακτης ανάγκης Dr. Leana Wen στο Anderson Cooper του CNN.

Αξιωματούχοι στη Μινεσότα ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι εντόπισαν την παραλλαγή P.1 του ιού σε έναν ταξιδιώτη από τη Βραζιλία. Η παραλλαγή είναι μία από τις τέσσερις που παρακολουθείται στενά από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και φαίνεται να μεταδίδεται πιο εύκολα. Αξιωματούχοι του CDC δήλωσαν επίσης ότι μια άλλη παραλλαγή – που ονομάζεται B.1.1.7 και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο – έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 20 πολιτείες.

Ενώ οι ΗΠΑ φαίνεται να κατευθύνονται προς τη σωστή κατεύθυνση σχετικά με τα ποσοστά μόλυνσης – με 42 πολιτείες να αναφέρουν πτωτικές τάσεις – η πρόοδος θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν μπούν στο παιχνίδι οι μεταλλάξεις, δήλωσε ο Wen. Η πρόληψη θα σημαίνει επιπλέον επαγρύπνηση. “Αν υπάρχει κάτι πιο μεταδοτικό, αν νομίζαμε ότι η μετάβαση στο μανάβικο πριν ήταν σχετικά ασφαλής, στην πραγματικότητα υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούμε από κορωνοϊό μέσω αυτών των καθημερινών δραστηριοτήτων”, είπε.

“Το να φοράμε μια ακόμη καλύτερη μάσκα, το να μειώσουμε τον αριθμό των φορών που πρέπει να βγούμε για ψώνια σε κλειστούς χώρους, όλα αυτά θα είναι χρήσιμα”, πρόσθεσε ο Wen. Ο Δρ Anthony Fauci δήλωσε στο NBC τη Δευτέρα ότι η χρήση δύο μασκών είναι πιθανότατα πιο αποτελεσματική στη διακοπή της εξάπλωσης του ιού. “Εάν έχετε μια κάλυψη με ένα στρώμα, τοποθετείτε ένα επιπλέον στρώμα, και είναι απλώς λογικό ότι πιθανότατα θα είναι πιο αποτελεσματικό”, είπε. Τα καλά νέα, δήλωσε ο Fauci στο CNN σε ξεχωριστή συνέντευξη τη Δευτέρα, είναι ότι τα τρέχοντα εμβόλια Covid-19 είναι πιθανό να είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων παραλλαγών. 

Μέχρι στιγμής, σχεδόν 20 εκατομμύρια άνθρωποι – περίπου το 6% του πληθυσμού των ΗΠΑ – έχουν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου Covid-19, σύμφωνα με στοιχεία του CDC. Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια εμβολιάζονται πλήρως. Οι αριθμοί απέχουν πολύ από το σημείο που ορισμένοι αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι θα είναι οι ΗΠΑ μέχρι τώρα, αλλά ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ελπίζει ότι η χώρα θα μπορούσε σύντομα να χορηγεί 1,5 εκατομμύρια εμβόλια καθημερινά. Αυτό είναι περίπου 50% γρηγορότερος ρυθμός από τον στόχο ενός εκατομμυρίου δόσεων την ημέρα που υποσχέθηκε από πριν από τα εγκαίνια. 

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here