Αντίστροφη μέτρηση για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά


Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετά την επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών.

Στόχος της κυβέρνησης, μετά την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε χωρίς επιτυχία, πριν από περίπου πέντε μήνες, είναι να βρεθούν επενδυτές που θα αναλάβουν τα ναυπηγεία τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αναπτυξιακή επένδυση η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αλλά και προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα, ο ειδικός διαχειριστής της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία (ΕΝΑΕ) προχώρησε στην προκήρυξη δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του κινητού εξοπλισμού της εταιρείας και στην επαναπροκήρυξη ενός ακόμη διαγωνισμού για την εκποίηση του ακινήτου της. Σύμφωνα με την προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές μπορούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021.

Ηδη ενδιαφέρον συμμετοχής στη διαδικασία εκδήλωσε η Pyletech Shipyards του ομίλου North Star, η οποία με ανακοίνωσή της την περασμένη Παρασκευή έκανε γνωστό μεταξύ άλλων ότι η Pyletech Shipyards θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό της ΕΝΑΕ.

Μάλιστα ανέφερε ότι το επενδυτικό σχέδιό της αφορά συνολική επένδυση άνω των 700 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει περισσότερες από 1.600 άμεσες και 6.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Να σημειωθεί ότι στον πρώτο διαγωνισμό, ο οποίος κηρύχθηκε άγονος, η προσφορά της Pyletech Shipyards ήταν ύψους 15,1 εκατ. ευρώ και κρίθηκε μη ικανοποιητική.

Ο διαγωνισμός της ειδικής διαχείρισης για την ΕΝΑΕ αφορά ένα ενιαίο οικόπεδο ναυπηγείου εμβαδού 350.745,10 τ.μ. με τις εγκαταστάσεις και τον μηχανολογικό εξοπλισμό όπου περιλαμβάνεται και η δεξαμενή Νο4 των Ναυπηγείων. Οι δεσμευτικές προσφορές για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό της ΕΝΑΕ θα πρέπει να υποβληθούν έως την Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021.

Παράλληλα «τρέχει» και ο διαγωνισμός της ΕΤΑΔ που αφορά την πώληση ακινήτου συνολικού εμβαδού 332.137,34 τ. μ., μετά των συστατικών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων του, το οποίο βρίσκεται στη θέση «Σκαραμαγκάς». Τιμή εκκίνηση του διαγωνισμού ορίστηκαν τα 30,7 εκατ. ευρώ από τα 55 εκατ. ευρώ που ήταν κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό, ο οποίος είχε κηρυχθεί άγονος.

Μεταξύ άλλων το ακίνητο περιλαμβάνει: τη Δεξαμενή Νο5, την Προβλήτα Νο3 μετά λοιπού χερσαίου χώρου, καθώς και μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις, την Προβλήτα Νο4, που σήμερα χρησιμοποιείται ως Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και λοιπό χερσαίο χώρο.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν Φάκελο Δικαιολογητικών Εγγράφων Συμμετοχής έως τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021 ενώ στη συνέχεια θα καθοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής του ηλεκτρονικού διαγωνισμού που θα πραγματοποιηθεί μέσω του e-publicrealestate.gr.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ