Ισλανδία εμβολιασμός: Εκδίδουν “διαβατήρια” εμβολιασμού για τα διεθνή ταξίδια

Ισλανδία εμβολιασμός: Η Ισλανδία έχει εκδώσει τα πρώτα πιστοποιητικά εμβολιασμού για να διευκολύνει τα διεθνή ταξίδια για όσους εμβολιάστηκαν κατά του COVID-19, ανέφεραν οι αρχές στο AFP, με τις χώρες της ΕΕ να παζαρεύουν να χρησιμοποιούν τέτοια έγγραφα.

Και οι 4.800 Ισλανδοί που έχουν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου είναι επιλέξιμοι για τα ψηφιακά πιστοποιητικά , δήλωσε το υπουργείο Υγείας, το οποίο δημιούργησε έναν ιστότοπο για τη διαχείριση της διανομής τους. “Στόχος της διευκόλυνσης της κίνησης των ανθρώπων μεταξύ χωρών, ώστε τα άτομα να μπορούν να παρουσιάσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά τη διάρκεια συνοριακών ελέγχων και να απαλλαγούν από τους περιορισμούς στα σύνορα”, ανέφερε το υπουργείο. Ωστόσο, τα έγγραφα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί διεθνώς.

Η Ισλανδία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά αποτελεί μέρος της ανοιχτής ζώνης ταξιδιού Σένγκεν του μπλοκ, σκοπεύει να επιτρέψει στους περισσότερους Ευρωπαίους που έχουν παρόμοια πιστοποιητικά να εισέλθουν στη χώρα. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες προσπαθούν να βρουν συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τα πιστοποιητικά. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ιδέα να ενισχύσει τον κλάδο του τουρισμού που υποφέρει. Ωστόσο, οι ισχυροί της ΕΕ, η Γαλλία και η Γερμανία, λένε ότι είναι ακόμη πρόωρο, με ελάχιστους εμβολιασμένους ανθρώπους και αβεβαιότητα σχετικά με το εάν αυτοί που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι 11 κράτη μέλη έχουν επιβεβαιώσει ότι χρησιμοποιούν πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους είχαν το τρύπημα, και επτά ακόμη κράτη σκοπεύουν να ακολουθήσουν το ίδιο. Προς το παρόν, ωστόσο, τα έγγραφα δεν επιτρέπουν στους κατόχους να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της ΕΕ. Στα μέσα Ιανουαρίου, η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βγήκε κατά των πιστοποιητικών, προς το παρόν. Οι ισλανδικές υγειονομικές αρχές αναγνωρίζουν ότι δεν είναι ακόμη γνωστό εάν όσοι έχουν μολυνθεί μετά τον εμβολιασμό είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ή όχι.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here