Φαρμακεία self test: Σήμερα οι αποφάσεις για τη συνέχιση ή όχι της διανομής των self test από τα φαρμακεία


Φαρμακεία self test: Για την τύχη της δωρεάν διάθεσης των self test αποφασίζουν σήμερα οι φαρμακοποιοί. Ειδικότερα, συνεδριάζει το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, μετά την πρόταση του υπουργείου Υγείας για παράταση της διάθεσης για ακόμη δύο ή τρεις μήνες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι φαρμακοποιοί εμφανίζονται θετικοί στο να συνεχίζουν τη διάθεση μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Εξάλλου, οι δικαιούχοι αυτή τη φορά θα είναι λιγότεροι. Αρχικά επειδή προωθείται από την κυβέρνηση ρύθμιση που προβλέπει ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι να μην κάνουν υποχρεωτικά self test κάθε εβδομάδα. Δικαιούχοι των τεστ θα είναι πλέον οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και η ομάδα 18-30 ετών, εξαιρουμένων των πολιτών που έχουν ήδη εμβολιασθεί. Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί έχουν ζητήσει τα αυτοδιαγνωστικά τεστ να χορηγούνται εφάπαξ στους δικαιούχους κάθε μήνα, δηλαδή και τα τέσσερα μαζί.

Οι ενάντιοι

Εντούτοις, σταθεροί στη θέση τους να μην συνεχίσουν τη διανομή εμφανίζονται οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Αττικής και της Αχαΐας. Σύμφωνα με πληροφορίες, όσα φαρμακεία επιθυμούν, μπορούν να χορηγούν τα αυτοδιαγνωστικά τεστ στους δικαιούχους. Πάντως, για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης, από τα σούπερ μάρκετ δηλαδή. “Είμαστε βέβαιοι ότι το σύνολο των φαρμακοποιών επιθυμεί να συνεχίσει να διαθέτει self-tests προς τους συμπολίτες μας, ανταποκρινόμενοι με αίσθημα ευθύνης στην ανάγκη πρόσβασης των συμπολιτών μας σε αυτού του είδους το διαγνωστικό έλεγχο και ότι η απόφαση θα είναι θετική”, είχε δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση της Πέμπτης.

“Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών σε κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να προφυλάξει τους συμπολίτες μας από τη διασπορά και τη μετάδοση του κορονοϊού. Και δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν δικαιούχο ακάλυπτο”, πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται πως στις 16 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Υγείας, αντιπροσωπείας του ΠΦΣ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζάμανη, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, την Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη και υπηρεσιακούς παράγοντες. Κατατέθηκε από τον ΠΦΣ στην ομάδα εργασίας υπόμνημα με τα θεσμικά ζητήματα του κλάδου και συμφωνήθηκε δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την επίλυση τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ